Na Dan bez poginulih u prometu u Hrvatskoj nije bio smrtno stradalih osoba, čime se Hrvatska svrstala među 16 država članica međunarodne mreže prometne policije ROADPOL koje su uspješno ostvarile cilj te akcije, izvijestio je MUP.

“Ostani živ i spasi živote drugih!” slogan je ovogodišnje akcije “Dani sigurnosti u prometu” međunarodne mreže prometne policije ROADPOL, koja se odvijala diljem Europe od 16. do 22. rujna. Cilj kampanje je smanjiti broj stradavanja u prometu, a naglasak je i ove godine bio na akciji “Dan bez poginulih u prometu”, koja se održala 17. rujna, kažu u MUP-u.

Čak 16 zemalja ostvarilo je zadani cilj te taj dan nisu brojale poginule osobe. Osim Hrvatske, to su Cipar, Danska, Estonija, Finska, Mađarska, Irska, Kosovo, Latvija, Litva, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Srbija, Švicarska i Portugal. No, unatoč tome, 33 osobe izgubile su živote u prometnim nesrećama u ostalim državama članicama.

Oglas

Unatoč trenutnoj situaciji vezanoj uz kororonavirus članice ROADPOL-a uspjele su organizirati 336 događanja u 18 zemalja, na kojima su policijski službenici, ali i osobe iz javnog života, apelirali na građane u pogledu važnosti poštivanja prometnih pravila.

Prisegu o odgovornom sudjelovanju u prometu potpisalo je 667 građana, a “Dani sigurnosti u prometu” i iduće godine održat će se u istom vremenskom periodu, usporedno s Europskim tjednom mobilnosti.

Također, od pojačanih preventivno-represivnih prometnih aktivnosti, u Hrvatskoj je od 14. do 20. rujna 2020. održana operativna akcija prilikom koje su policijski službenici svih policijskih uprava nadzirali nepropisnu upotrebu mobitela i drugih uređaja tijekom vožnje.

Nadzorom 3.737 lokacija utvrdili su ukupno 1.373 prekršaja uporabe mobitela te 17 prekršaja uporabe ostalih uređaja koji ometaju sudjelovanje u prometu, objavio je MUP na svojoj internetskoj stranici.
Hina