Inicijative da se za dan grada Makarska odabere blagdan zaštitnika grada Sv.Klementa, koji se obilježava 21.studenoga, nisu nepoznate, a posljednja takva krenula je od vijećnika Marka Raosa koji je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, na aktualnom satu, postavio pitanje upravo o tomu. Podsjetio je da se Dan grada slavi 24.listopada u spomen na isti datum 1865.godine kad je u službenu uporabu uveden hrvatski jezik te je dan grada primjerenije slaviti na dan zaštitnika.

– Općina Makarska sačinjavala je nekad općine od Brela do Živogošća, ali formiranjem RH sva su naselja postala općine i zato mislim da Makarska treba imati baš svoj dan. Neka ide na statutarnu komisiju, da se napravi prema gradu fjera, da na taj dan ne bude škole, predložio je Raos.

Gradonačelnik Zoran Paunović je odvratio kako se ne mora Sveti Klement proglasiti danom grada da bi se svečanije obilježavao i da škole eventualno ne bi radile.

Oglas

– Gledamo li praksu drugih gradova, u Splitu je dan grada na Svetog Duju, u Dubrovniku na Svetog Vlahu, u Trogiru na Svetog Ivana, tako da ja ne bježim od ideje da se dan bgrada veže uz sveca. Bilo bi pametno da se to objedini na neki način, ali ne bih bio spreman preuzeti na sebe da to pokrenem, rado bih napravio nekakvu anketu ili referendum jer drugačije bi ispalo da namećem svoje mišljenje iloi mišljenje statutarne komisije. O tome bi trebala odlučiti javnost, i ako javnost želi, ne bih se bunio, dapače, odgovorio je Paunović.

Ivona Ćirak /foto M.D.