Na današnji dan prije punih 25 godina, tri kilometra od aerodroma na Ćilipima srušio se američki vojni zrakoplov. U njemu je poginuo ministar trgovine SAD-a Ron Brown i svi koji su bili u avionu, ukupno 35 članova izaslanstva među kojim i dvoje hrvatskih državljana, piše današnja Slobodna Dalmacija.

Jadan od njih bio je fotoreporter „Slobodne Dalmacije“, Makaranin Nikša Antonini. Cijeneći veliki Nikšin doprinos profesiji, Hrvatsko novinarsko društvo svake godine dodjeljuje nagradu s njegovim imenom najboljim fotoreporterima, a o njegovim radovima svjedoči monografija koju su svojom ljubavlju prije svega omogućile njegove Tina i Nora.

Nakon četiri sata potrage, pronađeni su ostaci Boeinga 737 na brdu Sveti Ivan. Stotinjak hrvatskih policajaca i vojnika pretraživalo je brdo i pronašlo živu stjuardesu Shelly Kelly u repu aviona, jedinom dijelu Boeinga koji je ostao čitav nakon pada. Ona je nakon što je pronađena sama mogla hodati i ući u helikopter Hitne pomoći. No, jedina preživjela u padu zrakoplova vrlo brzo je preminula liječnicima na rukama.

Oglas

Nesreća u kojoj stradalo 35 putnika bila je treća zrakoplovna nesreća u hrvatskom zračnom prostoru.

Američki zrakoplov Boeing 737, inače prenamijenjen u vojne svrhe iz komercijalnih, prevozio je Browna i njegove najbliže suradnike koji imali namjeru ponuditi financijsku pomoć nakon rata. Američki ministar trgovine rodio se u Washingtonu u obitelji Afroamerikanaca srednje klase. Prije ministarske dužnosti radio je kao odvjetnik i lobist, bio je član Demokratske stranke i vrlo aktivno je sudjelovao u predsjedničkoj kampanji Billa Clintona. On ga je nakon pobjede na izborima 1993. godine imenovao ministrom trgovine.

Nesreća u kojoj stradalo 35 putnika bila je treća zrakoplovna nesreća u hrvatskom zračnom prostoru.

Američki zrakoplov Boeing 737, inače prenamijenjen u vojne svrhe iz komercijalnih, prevozio je Browna i njegove najbliže suradnike koji imali namjeru ponuditi financijsku pomoć nakon rata. Američki ministar trgovine rodio se u Washingtonu u obitelji Afroamerikanaca srednje klase. Prije ministarske dužnosti radio je kao odvjetnik i lobist, bio je član Demokratske stranke i vrlo aktivno je sudjelovao u predsjedničkoj kampanji Billa Clintona. On ga je nakon pobjede na izborima 1993. godine imenovao ministrom trgovine

Istraga zrakoplovne nesreće je pokazala kako je za pad odgovoran pilot te loše navođenje na tlu, a ne nevrijeme koje je taj dan na tlu ostavilo sve druge civilne zrakoplove.

M. D. /foto : Niksaantonini.com