OŠ Stjepana Ivičevića i OŠ Tučepi, u suradnji s Udrugom „Vjetar u leđa“ i Javnom ustanovom Maksimir, uspjeli su prije početka nove nastavne školske godine (3. i 4. rujna 2021.) realizirati studijsko putovanje potencijalno darovite djece u Zagreb. Dvodnevno studijsko putovanje dio je projekta „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture“ što ga je pandemija, kao i mnoge druge projekte, djelomično, ali ne u potpunosti stopirala.
Spomenute škole uključile su se u projekt Udruge „Vjetar u leđa“ sa zajedničkim ciljem unaprjeđenja kvalitete rada s darovitom i kreativnom djecom. Školama je dragocjena pomoć i suradnja s institucijama kao i udrugama čiji je rad prepoznat i priznat kako od MZO-a tako i od Agencije za obrazovanje, kao i od međunarodnih stručnjaka i institucija koji se bave područjem darovitosti.

Udruga djeluje od 2012. godine i otada kontinuirano napreduje i širi svoju djelatnost. Svojim djelovanjem, kako sami ističu, nastoje poticati optimalni razvoj djece, pomažući im da ostvare svoje potencijale, a uz to nastoje educirati, osnažiti i povezati stručnjake s područja darovitosti. (Više o udruzi: https://udrugavjetaruledja.hr/https:// )

Učenici šestih, sedmih i osmih razreda koji su svojim pristupom, motivacijom, zainteresiranošću i kvalitetom rada prepoznati kao potencijalno daroviti za STEM područje prirode, biologije i kemije dobili su nagradno putovanje u Zagreb. Učitelji prirode, biologije i kemije Antonio Đerek, Dragica Jerončić i psihologinja Marica Garmaz poveli su 24 učenika Stjepana Ivičevića. Na put su krenuli u petak 3. rujna zajedno s 15 učenika OŠ Tučepi koje su vodile učiteljica prirode, biologije i kemije Rozana Alfirević i psihologinja Snježana Glučina.

Oglas

Zajednička ekspedicija darovitih učenika probila je led zabrana (izleta i ekskurzija) koje nam je u ove dvije školske godine uvela pandemija. Uz strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera (testiranje, maske) učenicima je omogućeno druženje i učenje i to u parku Maksimir i ZOO-vrtu, gdje im je organiziran i ručak u restoranu „Kod morskog lava“.

Učenici su prvi dan uključeni u dvije zanimljive interaktivne radionice na temu bioraznolikosti – 1. Invanzivne vrste i 2. Forenzičar na jedan dan. Drugi dan je organiziran obilazak ZOO-a uz stručno vodstvo, kao i radionica u kojoj su učenici imali priliku izgraditi svoj grad vodeći računa o eko-sustavu. Učenje kroz igru, istraživanje, suradnju, preuzimanje odgovornosti i inicijative smjernice su za rad i vođenje djece. Ovakav način rada u predivnom prirodnom okruženju svidio se učenicima i učiteljima, te su izrazili želju za nastavkom suradnje.
MD / foto OŠ Stjepana Ivičevića