Otkako je otvorena 2009.godine makarska zvjezdarnica, smještena na platou Spomenika NOB-u na Glavici, u svakom je smislu poseban dio gradske ponude. U samom centru grada a opet na osami, na dvjestotinjak metara od glavne plaže, postavljena u sklopu monumentalnog spomenika i još s pripadajućim astro-parkom otvorenim nekoliko godina kasnije, Zvjezdarnica je mjesto koje svake godine približava svemiru učenike svih okolnih osnovnih i srednjih škola, uz organizirane programe u ljetnoj i zimskoj sezoni.

Kao što je sama kupola s teleskopom jednom bila ideja pa se ostvarila, isto se dogodilo i s idejom astro parka, tako bi se u budućnosti na platou spomenika na Glavici mogao naći i planetarij. O tome, i ostalim temama, porazgovarali smo s predsjednikom društva DAUP Orion Gloryanom Grabnerom. Društvo je osnovano još 1999.godine, a  zaslužno je za čitav novi vizualni identitet platoa na Glavici.

– Kada smo 2003.godine prvi put došli na spomenik, mjesto nije imalo struju ni vodu, a sjećam se da smo u akciji iznijeli dva puna kamiona smeća. Kada smo sve uspjeli očistiti krenuli smo s prvim organiziranim sadržajima, ljetnom i zimskom Astro školom… – prisjeća se Grabner. Prvi teleskop DAUP Orion nabavio je 2004.godine uz veliku pomoć Roberta Zovka, a uskoro se ispostavilo da gledanje prema zvijezdama podjednako zanima i djecu i roditelje.

Oglas

Kroz godine se program na spomeniku NOB-a razvio u Dane svemira, ljetno druženje i predavanja uz stručne goste, koji  u svakom izdanju privlače veliku pažnju i interes. Nakon pauze u pandemijskoj 2020.m ove je godine poseban gost Dana svemira bio dr.sc.Bojan Vršnak,dipl.ing, predavajući o temama poput erupcija na Suncu i njihovog utjecaja na Zemlju, ili nastanka zvijezda, ali isto tako su se na Danima svemira obrađivale i drugačije teme, poput ufologije i NLO incidenata, u posljednjem “pred korona” izdanju iz  2019. – Naziv “DAUP” Orion znači Društvo za astronomska i ufološka proučavanja, a realno se u 95 posto vremena bavimo onim astronomskim. No, svega se zanimljivoga može vidjeti iznad Biokova – dodaje.

– Udruga surađuje s vrtićima i školama, tako da su nam djeca praktički svakodnevni posjetitelji. Oni najmlađi najviše vole astro park, dok ona starija djeca, od petog razreda na dalje imamo pripremljen program promatranja Saturna, Jupitera i njihovih mjeseca, te interaktivni dio u vidu filma Putovanje do zvijezda, koji je zapravo materijal NASA-e i koji je izuzetno zanimljiv za sve generacije.

Imali smo nedavno preko 60 djece iz OŠ Oca Petra Perice, na primjer – otkriva Grabner, dodavši da Zvjezdarnica ima poseban program i za srednjoškolce. – Osim toga, imamo i dnevni program promatranja Sunca, jer uz 14-inčni Celestron imamo i 40-milimetarski Coronado teleskop koji gleda Sunce u vodikovom svjetlu, putem kojeg možemo pratiti i bilježiti događanja na sunčevoj površini.

Kako nam priča predsjednik DAUP Oriona, ukupni “promet” kroz makarsku zvjezdarnicu u pred-korona razdoblju se kretao do oko 3.000 posjetitelja godišnje, u što se broje i organizirani školski dolasci, kao i oni tijekom turističke sezone. Koliko je to dobra brojka, nastavlja voditelj zvjezdarnice, ovisi kako gledate. Prema njemu, trebalo je i bolje, no zvjezdarnica do sada nije bila dovoljno valorizirana od strane gradskih vlasti.

– Treba kazati da je Makarska jedini grad koji ima zvjezdarnicu na 50 metara od mora, i to je objekt koji bi mogao i trebao raditi 24 sata, s po mogućnosti jednim zaposlenim profesionalcem. Je li do sada bila prepoznata i valorizirana koliko treba?  Svakako nije. Trebalo je proći šest godina samo da uđe u turističke brošure grada. Ono iza čega stojim je da su dosadašnji razlozi za to bili isključivo političke prirode, jer političke su odluke bile glavni kočničari. A do sada smo u smislu astronomije mogli biti prepoznatljivi koliko i Vižnjan – govori Grabner.

Budućnost DAUP Oriona i mjesta kojeg vode je otvaranje planetarija, kojeg najavljuje kao veliki korak naprijed. – Svaki put kada nešto otvaramo najavim ono što je sljedeće, do sada je tako bilo sa zvjezdarnicom pa astro-parkom a sada idemo na realizaciju planetarija, koji bi s jedne strane riješio svaku ovisnost o vremenskim uvjetima, a s druge bio sasvim nova dimenzija rada. O tome smo već razgovarali s gradonačelnikom Paunovićem, izložili smo mu naše ideje i volio bih da se zainteresira i da nam pomogne – kaže Grabner.

Piše Ozren Franić / foto DAUP Orion