Učenici OŠ Stjepana Ivičevića u pratnji učiteljica Ive Baković i Romane Lalić Pejković boravili su od 8.2. do 15.2. u Finskoj. Putovanje je organizirano u sklopu Erasmus + projekta „Sound in body, sound in mind“ (U zdravom tijelu, zdrav duh).  Nakon posjete Češkoj u listopadu, sudionici projekta sastali su se u gradu Nurmijärvi udaljenom 37 km od Helsinikija.

U bogatom sedmodnevnom programu svi učenici su predstavili svoje države, grad i školu kroz prezentacije, filmove  i ples.  Iva Kovačić i Marino Matić tako su dočarali hrvatske velikane kroz bogatu prezentaciju, te Makarsku kroz video koji su sami snimili na ulicama našeg grada, a Lana Grbavac i Marko Bakota izradili su prezentaciju i video o OŠ Stjepana Ivičevića.

Oglas

Svi učenici su bili smješteni u finskim obiteljima koje su ih lijepo ugostile te su svakodnevno sudjelovali u različitim radionicama na temu zdravog života, kao i u sportskim aktivnostima koje su se odvijale u bogato opremljenim sportskim dvoranama u školi u Nurmijärviju, te na jezeru  Sääksi gdje su imali priliku isprobati poznate finske saune i kupanje u ledenom jezeru na nula stupnjeva. Organizirana je vožnja brodom i posjet  otoku   Suomenlinna koji se nalazi ispred Helsinikija u kojem su, pak,  posjetili muzeje, gradsku knjižnicu opremljenu 3D printerima, računalima za programiranje i dizajniranje i igraonicama, gledali ceremoniju oproštaja maturanata i uživali u znamenitostima grada.  U sklopu projekta održana je i svečana Erasmus večer na kojoj su učenici uživali u programu pripremljenom od strane domaćina, te se svaka država predstavila vlastitim plesom.

– Ovo putovanje sigurno će našim učenicima i nama učiteljicama ostati u nezaboravnom sjećanju, ne samo zbog novih poznanstava, nečijeg prvog leta avionom, malog straha od Coronavirusa, nego i zbog prilike da upoznaju jednu različitu kulturu, te standard o kojem u Hrvatskoj  na žalost mogu samo sanjati – rekla nam je Romana Lalić Pejković.

Vrijeme je, otkrivaju nam učiteljice., da Makarska uzvrati gostoprimstvo susretom svih sudionika projekta od 3. do 9. svibnja.

– Svi su oduševljeni  prezentacijama i filmovima koje su naši učenici prikazali u Finskoj i žele nas posjetiti u velikom broju.  Nadamo se da ćemo se pokazati kao dobri domaćini i veselimo se dolasku naših, sada ih već možemo tako nazvati, prijatelja. Unaprijed zahvaljujemo svima onima koji nas mogu poduprijeti financijski ili pomoći pri  organizaciji boravka sudionika projekta u Makarskoj, kako bi Hrvatsku  i Makarsku prikazali u što boljem svjetlu – poručile su na kraju Iva Baković i Romana Lalić – Pejković.

M.D. /  foto privatni album