Prije dva je dana gradonačelnik Zoran Paunović na Fb stranici objavio kratko izvješće sa sastanka kod ministra zdravstva Vilija Beroša na kojemu s njime, uz zamjenicu Antoniu Radić Brkan, bili i načelnici općina Podgora i Gradac, Petra Radić i Matko Burić. Budući je priopćenje bilo dosta općenito, zanimali smo se za detalje te smo od Paunovića danas dobili detaljno izvješće sa sastanka koji je, kako kazuje gradonačelnik, polučilo rezultate premda je lotpica opet vraćena na Županiju koja je osnivač i koja je odgovorna za stanje u županijskom domu zdravlja, pa tako i Makarskoj.

– Kako smo već govorili više puta, župan se nažalost oglušuje o naše probleme i zahtjeve stoga smo se obratili direktno ministru zdravstva kako bismo iz prve ruke saznali zbog čega se makarski Dom zdravlja zapostavlja.

Svi načelnici s Makarske rivijere složili su se sa mnom, mi redovito komuniciramo na ovu temu jer ovo je pitanje koje nadilazi bilo kakvu partikularnu i stranačku politiku, pokušavamo pronaći najbolje rješenje kako podignuti kvalitetu zdravstva za naše stanovnike. Ne bježimo od ulaganja i poznato je da već i sad izdvajamo ukupno 2 milijuna kuna za zdravstvo. Dakle, ne radi se o tome da mi ne želimo davati novac za zdravstvo, ali pitanje koje smo postavili ministru je zašto Županija za makarski Dom zdravlja ne izdvaja decentralizirana sredstva koja su namijenjena u tu svrhu. Upoznali smo ga s činjenicom da svaka treća kuna koja u županijsku kasu dolazi od turizma, dolazi s Makarske rivijere. Neprihvatljivo je da ulaganja koja idu iz Županije prema nama ne prate to ni približno, naglašava Paunović.

Oglas

Sastanak s ministrom je, kako dodaje, bio konstruktivan.

– Mi smo dobili od njega nedvosmisleno artikuliranu podršku našim zahtjevima.

Međutim, ministar Beroš također je jasno dao do znanja, da je gotovo sve što se tiče našeg Doma zdravlja, u rukama Županije odnosno župana Blaženka Bobana, te da su to vrata na koja trebamo kucati.

Pohvalio bih njegovu reakciju na neke stvari u okviru onoga što je u njegovoj nadležnosti, primjerice, na našu napomenu da od prošle godine čekamo odobrenje ministarstva vezano za proširenje djelatnosti kojim bi se omogućilo da nam u Dom zdravlja dolaze dječji kirurg i urolog, kao što već financiramo kardiologa i radiologa, ministar je na licu mjesta telefonirao u nadležnu službu da vidi što je našim zahtjevom i gdje je to zapelo.

Razgovarali smo i o specijalizacijama koje bi se budućim specijalistima trebalo dodjeljivati baš za naš Dom zdravlja, što sada nije slučaj, upozorava gradonačelnik.

Podsjetimo, naime, da je ravnatelj Doma zdravlja Marko Rađa davno trebao uputiti zahtjev prema Ministarstvu vezano za proširenje djelatnosti, no sve je to mjesecima ad acta, unatoč tome što je Grad Makarska, zajedno s načelnicima Makarske rivijere, spreman izdvajati novac za tu uslugu.

– Ministar je ostavio dojam iskrenog interesa i brige, recimo dao nam je do znanja da je ministarstvo za Splitsko-dalmatinsku županiju nabavilo dva CT uređaja i da nema razloga da jedan od njih ne bude upućen u makarski Dom zdravlja. Logično da se već osigurani uređaj uputi na područje na kojem je već tako niska razina zdravstvene zaštite. Gdje može biti potrebniji?! Stoga i ovom prilikom apeliramo na župana da ne ignorira naše potrebe.

Ostajemo pri inicijativi da se makarski Dom zdravlja mora preoblikovati, da se razina usluga mora podići na razinu usluga opće bolnice, jer smatramo da je to realna potreba našeg stanovništva i da je neophodno podizanje nivoa zdravstvene zaštite na Makarskoj rivijeri i još širem području koje nam gravitira.

Nažalost, većina naših problema se mora rješavati preko Županije i ministar nam je to samo još jednom potvrdio. Ono što je u nadležnosti Ministarstva zdravstva vjerujemo da će se sada pomaknuti s mrtve točke, ali mi nemamo izbora nego dalje nastaviti pritisak na župana i Splitsko-dalmatinsku županiju jer je sustav tako posložen i mi se unutar njega moramo izboriti za interese naših građana, stoji u odgovoru gradonačelnika Paunovića.

Inače, podsjetimo da smo upit slali i Ministarstvu zdravstva, i to ne samo vezano za rezime sastanka, nego i pitanja koja se vezuju uz Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji nas, unatoč velikim turističkim brojkama i velikom pritisku na zdravstveni sustav u sezoni, i dalje naše potrebe tretiraju po broju pacijenata. Također smo Ministarstvu u više navrata pisali o problemu laboratorija tražeći pojašnjenje i posljednji put smo upit adresirali ne samo na glasnogovornika nego i na Kabinet ministra.

Međutim, šutnja je jedino što smo kao lokalni medij u posljednja dva mjeseca dobili od resornog ministarstva.

Ivona Ćirak /foto M.D.