Znanstvenik Ivan Đikić rekao je danas u HTV-ovoj emisiji Studio 4, komentirajući pozitivne trendove s koronavirusom u Hrvatskoj, kako su mjere donesene početkom prosinca očigledno ostvarile dobar rezultat.

– Možemo biti ohrabreni da smo pravilnim ponašanjem građana uspjeli ući u određenu granicu kontrole virusa i mislim da nam se to sada prelijeva na manji broj zaraženih, a, vidimo, i na manji broj umrlih, rekao je Đikić.

Upitan o mogućnosti popuštanja mjera poručio je da se trebamo strpjeti još malo te da nam cjepivo daje realnu šansu da riješimo ovu bolest u 2021. godini.

Oglas

– Gledajući sve brojeve po Europi vidimo jednu puno veću opasnost nego na temelju brojeva u Hrvatskoj, rekao je Đikić.

– Naši brojevi danas najvjerojatnije ne pokazuju realnost, dodao je, naglasivši da je oprez potreban.

Objašnjavajući kako to da neke europske zemlje, poput Irske, bilježe rekorde broja zaraženih i umrlih unatoč strogim epidemiološkim mjerama rekao je kako bi rast bio i veći da nije bilo mjera.

Cjepiva djeluju i protiv novih sojeva

Đikić je rekao i da je novi soj koronavirusa opasan ne samo za Veliku Britaniju, već i za Europu, ako se proširi. Naglasio je da cjepiva djeluju i protiv novih sojeva – engleskog, škotskog, južnoafričkog – a to je temeljeno na činjenici da su sva cjepiva napravljena protiv cjelokupnog proteina S.

Đikić je rekao kako je ohrabrujuće da oni koji su preboljeli bolest imaju dugotrajan i kvalitetan imunološki odgovor i zaštitu.

– Međutim, cijepljenje daje i dužu zaštitu, rekao je Đikić, dodavši da se preporučuje i cijepljenje onima koji su preboljeli bolest, kad dođu na red.

Đikić je rekao da je Izrael u 20 dana procijepio 20 posto populacije te da će se na temelju te države najbolje vidjeti kako se može lokalno vrlo brzo i efikasno kontrolirati ova bolest.

MD / foto: screenshot/N1