– Znanstvenik Ivan Đikić rekao je da predložene epidemiološke mjere odgovaraju ozbiljnosti situacije te dodao da će premijer, Vlada RH i Stožer imati njegovu stručnu podršku u njihovu provođenju, piše u petak Večernji list.

Đikić je uz podršku uputio i nekoliko savjeta premijeru Plenkoviću za što uspješniju primjenu mjera:

Na premijera i Stožer apelira da točno definiraju broj incidencije novozaraženih, broj hospitaliziranih i broj umrlih koji će biti važni za buduće smanjivanje mjera za 3-4 tjedna. Danas je incidencija 900 na 100.000 stanovnika. Taj broj treba spustiti ispod 200 na 100.000 što prije, a pred Božić cilj bi trebao biti ispod 50 na 100.000. Ako se to ne dogodi, moramo znati koje ćemo dodatne mjere poduzimati.

Oglas

Neophodno je povećati broj testiranja jer nam je to najvažniji podatak da možemo mjeriti učinak mjera. Treba najmanje 20.000 testiranja dnevnog prosjeka, a i više dok ne padnemo ispod 15 posto pozitivnih.

Obvezno je uvođenje adekvatnih i točno definiranih kazni za sve koji krše mjere.

Đikić navodi da se kao građanin nadao čuti bar jednu jedinu rečenicu samokritike ili isprike premijera za sadašnju situaciju i ogroman broj umrlih u studenome. Pozivanje na odgovornost građana u Hrvatskoj, a bez ukazivanja na odgovornost Vlade RH i Stožera, nije primjereno, smatra.

Ističe i da je neophodno što prije pripremiti i objaviti sveobuhvatnu strategiju s planovima do kraja 2021. Ta strategija treba uključiti zdravstvene, gospodarske, financijske, socijalne, obrazovne i psihološke mjere koje će građani i gospodarstvenici imati kao orijentir za rad i život tijekom sljedeće godine, donosi Večernji list.

Hina/foto :screenshot N1