U protekloj je godini donesen Pravilnik o zabrani izvođenja građevinskih radova koji je građevinarima dao dodatnih mjesec i pol. Podsjetimo da je po starom aktu bilo zabranjeno izvoditi grube građevinske i zemljane, ali i ostale radove od 1.svibnja do 30.rujna, te da je novim pravilnikom izmijenjen period zabrane. Traje od 15.lipnja do 30.rujna.

Budući da postojeća Odluka o javnom redu i miru ne dozvoljava buku prije 7 sati ujutro, odnosno poslije 22 sata, znači da će gosti koji dođu u ranijem periodu morati slušati buku s gradilišta od ranog jutra, te da će se to, ako se građevinari uistinu budu držali odluke, završiti tek 15.lipnja.

Gradonačelnik Zoran Paunović, međutim, obećava da će se izmijenjena odluka na sjednici Gradskog vijeća naći već sljedeći put. Naime, prilikom usvajanja novog pravilnika vijećnica NLO-a Ivana Miočević Franić tražila je da se amandmanom u akt ubaci i zabranu izvođenja radova, odnosno proizvodnje buke u vremenu do, na primjer, 8:30.

Oglas

Istaknula je tada kako gosti dođu odmoriti se i kako nemaju isti ritam kao i radno stanovništvo te kako taj dio treba ubaciti. Tda je obećano kako će se to učiniti, no ne u pravilniku nego Odluci o javnom redu i miru koja je zadnji put mijenjana 2008.godine.

– Turistička sezona je pred nama, ima nešto individualnih turista, a u ožujku stižu prve grupe, otvara se dobar dio europskih zemalja, kazala je vijećnica kako treba biti spreman.

Gradonačelnik je rekao kako će na sljedećoj sjednici dobiti više informacija o dijelu koji ju zanima. – Uzeli smo u obvezu u Odluci o javnom redu i miru ograničiti buku, ne vidim razloga da tako ne bi i bilo, poručio je.

Franić je rekla kako će biti dobro ako bude usvojena do ožujka ili travnja.

Ivona Ćirak /foto M.D.