– Ja sebe nikad ne tjeram na sviranje mandoline, meni je to jednostavno veliki gušt, kaže nam Roza Popović, 10-godišnja dobitnica Oskara znanja, nagrade koja se dodjeljuje za izvrsnost, a njoj je pripala jer je talentirana Makarka laureat iz mandoline. Naime, Roza je bila prva i na županijskom i na državnom natjecanju, osvojivši najveći broj bodova.

Ovako nam je Roza odgovorila kad smo ju pitali kako se motivira na rad u slučaju da joj se nekad ne da, jer, ova svestrana djevojčica aktivna je na toliko područja.

Osim što je izvrsna mandolinistica, Roza crta portrete, trenira odbojku i nogomet i uza sve to odlična je učenica. Sve to uspješno stiže jer, kako veli, sve se može organizirati ako ima volje, a ona ju očito ima. – Imam svoj raspored, vremena se uvijek može naći, objašnjava.

Oglas

Na sviranje mandoline ne gleda kao na neki rad nego čisti gušt, a svirati ju je počela u 1. razredu osnovne škole.

– Najprije sam išla na probno, a onda sam upisala mandolinu. Moj tata (Stipan Popović, prof. gitare u Glazbenoj školi, op.a.) je dugo glazbenik i preko njega sam se upoznala s instrumentima. Kad sam ugledala mandolinu, odmah sam se zaljubila. Sada idem u 4. razred Glazbene škole, odnosno polazim u 5. razred osnovne škole, kazuje nam Roza.

Nagrada Oskar znanja ju je iznenadila jer kako kaže, nije imala neka očekivanja.

– Bila sam jako vesela i uzbuđena zbog toga. Imala sam primanje kod gradonačelnika i kod župana. Moji prijatelji u razredu bili su oduševljeni, učitelja sretna, a ravnateljica me pohvalila, otkriva nam Roza.

Naša mlada sugovornica je već započela s gažama. Bila je pozvana na Susret klapa u Kašteletu, a nastupat će i 4. kolovoza na ka Kulturi u tučepskim zaseocima, zajedno s Lisom Lalić na saksofonu. U istoj večeri s ovim slatkim glazbenim predjelom, kako se to na ka Kulturi naziva, bit će i predstava poznatog Teatra EXIT.

Pitamo Rozu zna li koliko će tamo biti ljudi.

– Znam da ih bude jako puno, kaže Roza na što komentiramo kako je već prava zvijezda.

– Hvala, sa smješkom će 10-godišnja mandolinistica koja očito neizmjerno uživa u glazbi.

Ne samo što svira, nego, naravno, uživa i u slušanju, a od glazbenika su joj najdraži Queen i ABBA.

Ovo ljeto manje svira, a više uživa u kupanju i ljetnim radostima. – Provodim vrijeme s obitelji, otkriva Roza.

Pitamo ju koji je njezin recept za uspjeh.

– Ja to vidim da kad puno vježbaš i voliš ono što radiš, dođe i uspjeh. I važno je imati samopouzdanje, veli Roza.

Na pitanje kako steći samopouzdanje kazat će kako treba vjerovati u sebe.

Rozina svestranost i lakoća s kojom pristupa onome što radi, zajedno s izrazitom motiviranošću i marljivošću, podsjetilo nas je na nekoga tko ostavlja dojam nježne djevojke, a ima golijatsku snagu volje. Na Klaru Andrijašević.

Skromna Roza se nasmijala na usporedbu s riječima kako Klarin brat ide s njom u razred, a mi joj samo možemo poželjeti da i dalje jednako uživa u glazbi, jer će onda i svirati i biti sretna. A uz njezin talent i posvećenost sviranju mandoline doći će i novi uspjesi.

Ivona Ćirak /foto privatni album