Dok je aktualna pandemija koronavirusa smanjila mobilnost i otežala uobičajene načine komunikacije, rezultirala je i ubrzanim razvojem praktičnih digitalnih platformi koje ne samo da smanjuju potrebu za fizičkim kontaktom, nego i štede vrijeme.

Jedna od njih je i sustav za dostavu elektroničkih isprava u postupcima registracije, ispitivanja i homologacije. Za fizičke osobe on je zaživio još u veljači 2021., no da je njegovo pokretanje mnogima prošlo “ispod radara” zorno pokazuje mali broj onih koji su se njime odvažili koristiti – piše Jutarnji list.

Dosad je, naime, u stanice za tehnički pregled dostavljeno svega oko 500 digitalno potpisanih dokumenata, uglavnom kupoprodajnih ugovora i raznih punomoći. Ipak, broj korisnika uskoro će sasvim sigurno značajno porasti, a razlog tome je što elektronički potpisane dokumente u stanice za tehničke preglede od 13. prosinca mogu slati i pravne osobe. Posebice će to, čini se, ići na ruku leasing društvima, koja tisućama svojih klijenata prije svakog produljenja važenja prometne dozvole moraju slati punomoć kako bi oni mogli registrirati auto.

Niz je razloga, međutim, zašto se i fizičkim osobama – dakle, vozačima – isplati koristiti, mnogima očito, još stranu mogućnost slanja elektronički potpisanih dokumenata.

Na ovaj način, primjerice, iz bilo kojeg dijela svijeta mogu dostaviti punomoć i opunomoćeniku omogućiti da u njihovo ime obavi tehnički pregled, neovisno nalaze li se u tom trenutku na ljetovanju negdje na Jadranu ili su se iz poslovnih razloga trajnije nastanili u Njemačkoj, Irskoj ili Italiji.

Također, na ovaj način moguće je dostaviti i kupoprodajni ugovor, koji se u stanici za tehnički pregled smatra valjanim ako je digitalno potpisan od strane prodavatelja i kupca.

Važno je pritom znati da se elektroničkim dokumentom ne smatraju skenirani papirnati dokumenti, već samo oni potpisani kvalificiranim elektroničkim potpisom. Znači, da bi dokument bio prihvaćen u stanici za tehnički pregled on mora sadržavati e-potpis, pomoću kojega se vrši identifikacija korisnika i osigurava izvornost sadržaja.

Fizičke osobe veliku korist od elektroničke dostave dokumenata mogu imati i u situacijama kad od generalnog zastupnika trebaju pribaviti potvrdu da je u automobil ugrađeni dio predviđen za tvorničku ugradnju.

Zna se, naime, dogoditi da određena dimenzija gume nije upisana u prometnu dozvolu, a ipak smije biti korištena na vozilu bez provođenja atesta. Da bi se to i dokazalo potrebna je potvrda zastupnika koju on ovako u najkraćem mogućem roku iz Zagreba može poslati u stanicu za tehnički pregled u Osijeku ili Dubrovniku, piše Jutarnji list.

MD/foto: Pixabay