Od svih mjesta na Makarskoj rivijeri u Brelima se bilježi najmanji pad broja stanovnika u odnosu na 2011.godinu. Naime, radi se o gubitku od 4,3 posto, što je, kad se usporedi s hrvatskim prosjekom od 9,25 posto, izvrsna brojka. Kako nam je kazao načelnik Stipe Ursić, kod njih se zaista već određeni niz godina bilježi vrlo blagi pad, što svjedoči o tome da su stanovnici generalno ipak zadovoljni.

– Kod nas je otprike podjednaka brojka umrlih i novorođenih. Prosječno godišnje imamo 20 rođene djece i 25 sprovoda, no bilo je i godina kada je brojka novorođenih beba premašivala brojku umrlih. Takva je bila 2015.godina, kad je rođeno 25 djece, a imali smo 16 umrlih. To nas je potaklo da zadržimo taj trend i potaknemo natalitet te smo počeli razmišljati o izgradnji novog vrtića. Također smo temeljem tog podatka iz 2015.godine odlučili povećati naknadu za novorođeno dijete s 2000 kuna na 7000 kuna. Nastavili smo s besplatnim prijevozom za srednjoškolce, potom i studente, a sufinanciramo s 50 posto prijavoz djece u osnovnu školu.

Roditelje to dođe 100 kuna, a ranije su ih sami morali voziti. Uložili smo u stručnu službu u vrtiću, pa vrtić sad ima svog logopeda, pedagoga i medicinsku sestru, za što izdvajamo značajna sredstva. I na kraju, s velikim iznosom participiramo u trošku vrtića pa roditelji snose tek manji dio troška. Roditelji plaćaju cijenu 400 za poludnevni odnosno 660 za cjelodnevni vrtić, a ekonomska cijena je 1700 kuna za prvu varijantu i 2400 za cjelodnevni, kazao nam je Ursić.

Općina Brela po tome sudjeluje sa 73 posto u ekonomskoj cijeni vrtića što je na gornjoj razini u Hrvatskoj gdje rekord drži Krk sa 75 posto sudjelovanja u trošku vrtića.

Osim poticanjem na natalitet, Općina je radila na očuvanju imidža mjesta kako bi se zadržalo kvalitetne turiste i samim time, kako veli Ursić, omogućilo domaćima dobru zaradu.

– Sve u svemu, u Brelima se ipak dosta dobro živi, a imamo i slučajeva obitelji breljanskog porijekla koji su došli doseliti iz Splita u – Gornja Brela, komentirao je Ursić.

Ivona Ćirak /foto M.D.