Zamjenica gradonačelnika Antonia Radić Brkan najavila je za idući Advent posve drugačiji koncept za čiju pripremu, kako je rekla, ove godine nisu imali dovoljno vremena. Da bi 2022.godine to mogao biti zaokret na suvislije, originalnije te tematski homogenije, jamstvo bi uz najave zamjenice moglo biti njezino iskustvo u organizaciji zagrebačkog Adventa. No uza sve to raskošni i grandiozni Božićni grad 2022.u Makarskoj jamči iznos u proračunu predviđen za prigodnu dekoraciju i iluminaciju u narednoj godini.

Naime, u proračunu za  narednu godinu pod ovom se stavkom planira čak pola milijuna kuna! U projekciji za 2023.planira se pak 200 tisuća kuna.

O kakvom se konceptu radi, još uvijek ne znamo jer je zamjenica rekla kako će osmisliti novi koncept za koji im nisu dostajala dva mjeseca. Nismo uspjeli dobiti njeno tumačenje. No definitivno je riječ o velikom iznosu. Nije nam, inače, poznato koliko je 2019.godine, kada je cijeli grad okićen, stajala božićna dekoracija.

Oglas

Kako bilo, Radić je rekla kako se nisu toga mogli sustavnije uhvatiti jer su, kad su stupili na vlast, rješavali situaciju s COVID-om i bili suočeni s izazovima sezone.

Na sastanku s pročelnicima Draženom Kuzmanićem i v.d.Katarinom Kostanić složili su se kako će stišati estetsku buku što se tiče rasvjetnih tijela. Zaključak je bio da se ove godine, osim raskićavanja, neće puno bakćati s time te kako će Advent biti na tragu lanjskog.

“Višak” svjetleće dekoracije raspoređen je, kako je kazala, po dječjim vrtićima i školama.

– U desetom mjesecu nemate vremena osmisliti profesionalno i konceptualno drugačiji koncept. Evaluirat ćemo ovogodišnji Božićni grad te dogodine planiramo drugačiji koncept, vrijeme i širi tim i dakako puno više posla nego što se to može u dva mjeseca, rekla je Radić Brkan.

Osvrnula se na izostanak dekoracije i šušura u gradu, osobito Kačićevom trgu, koje je na aktualnom satu kao pitanje otvorila vijećnica Ivana Miočević Franić. Vijećnicu NLO-a je zanimalo planiraju li obogatiti i centar grada kako bi koristi od toga imali i građani zbog šušura i ugostitelji koji  rade tijekom cijele godine plaćajući štekate, reklame, te poreze.

Kako bilo, Radić Brkan se složila kako trenutni koncept odvijanja na jednom mjestu nije dobar najavivši za dogodine širenje Božićnog grada na cijeli grad.

– Postepeno ćemo vraćati Advent u centar grada i svakako nije poanta da Božićni grad bude samo na jednoj lokaciji.

Ivona Ćirak /foto M.D.