Na sanaciji poplavljenog područja Kokorića bit će angažirano 15 pripadnika Hrvatske vojske iz vojarne u Pločama, dogovoreno je u utorak na sastanku zapovjednika Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OS RH brigadnoga generala Ivana Turkalja s dužnosnicima Vrgorca.

“S generalom Turkaljom obišli smo i poplavljeno područje Kokorića te je procijenjeno da bi 15 pripadnika Hrvatske vojske moglo doći u sljedeći petak na sanaciju prve faze, to jest jednog dijela poplavljenog područja, ako se do tada voda s tog područja povuče u dovoljnoj mjeri”, rekao je za Hinu načelnik vrgorskog Stožera civilne zaštite Mile Herceg.

Po njegovim riječima, daljnji angažman Hrvatske vojske na saniranju poplavljenog područja Kokorića ovisit će o povlačenju vode.

Oglas

“Također smo se dogovorili da se pripadnici Hrvatske vojske nakon novogodišnjih praznika angažiraju na probijanju oko 200 metara alternativnog puta za prolaz automobila žiteljima 14 kuća u sjeveroistočnom dijelu Kokorića”, rekao je Herceg.

Sada se voda s poplavljenog područja povlači u prosjeku tri centimetra na sat, te je dosad vodostaj na poplavljenom području smanjen za 115 centimetra u odnosu prema maksimalnom koji je bio dostignut tijekom poplave, izvijestio je načelnik Stožera civilne zaštite.

Dodao je kako meteorolozi na vrgoračkom području za početak sljedećeg tjedna najavljuju nove kišne oborine koje bi mogle usporiti snižavanje vodostaja i sanaciju poplavljenog područja.

“O intenzitetu tih novih padalina ovisit će ritam povlačenja vode i sanacijski radovi, tako da trenutačno ne možemo pouzdano procjenjivati kad bi se voda s poplavljenoga vrgoračkog područja mogla u cijelosti povući”, rekao je Herceg.

Hina