U Domu za starije i nemoćne u Makarskoj je osam pozitivnih štićenika, što nam je potvrdila ravnateljica Marija Lelas. Jedan od njih je hospitaliziran, dok ostali uglavnom nisu razvili nikakve simptome bolesti ili tek vrlo blage.

– Da ih nismo testirali zbog prvog slučaja, ne bismo ni znali da su pozitivni na covid. Većina njih je cijepljena s dvije doze što nam pokazuje da ako se i zaraze, cijepljeni neće razviti teške simptome, kazala nam je Marija Lelas.

Općenito je u domu cijepljeno oko 85 posto korisnika, što je prosječna brojka za oba doma, ovaj u Makarskoj i onaj u Runovićima. Razlika je u tome da u makarskom domu ima 20-ak korisnika koji izlaze vani, što je, kaže Lelas, i bio cilj cijepljenja – pokretnima mogućnost kretanja vani.

Oglas

– Svi oni izađu vani, bilo u kafić, ili u trgovinu, u banku, na općinu, u kozmetičarke ili pedikerke…Isto kao i vi. Mi se pridržavamo mjera HZJZ-a i Stožera, no treba naći balans i ne učiniti ljude zatvorenicima, kaže Lelas.

A zamjerke da vas je gradonačelnik posjetio za Uskrs i dijelio sirnice, nije li potez koji šteti imidžu doma koji strogo kontrolira kretanje po domu?

– Nemojte molim vas, to su niski udarci kojima se ljudi služe…Ja ovdje radim godinu dana, voljela bih da netko od novinara dođe i vidi kako to funkcionira raditi sedam dana ovdje i ne ići doma, tako rade naše djelatnice. To nema veze, jer neki naši korisnici kako sam rekla izlaze i vani, odvratila je  ravnateljica.

Kretanje virusa je teško predvidjeti, i to je jasno, osobito s obzirom da se dio štićenika miješa s populacijom vani, no jesu li posrijedi dvostruka mjerila budući rodbina ne smije posjećivati štićenike koji su u sobama.

– Nastojimo se držati mjera, ali postoje iznimke. Ako nekome umire majka, naravno da ćemo ju spustiti dolje. Također, ponavljam, pojedini se štićenici slobodno kreću vani jer nismo ništa učinili ako smo ih cijepili i držimo ovdje zatvorenima, kaže Lelas.

Trenutno su radnici podijeljeni po smjenama na deset dana i ne miješaju se u smislu da svatko drži svoj kat.

– Imaju tri obroka, mogu se odmoriti kad legnu korisnici, ali nažalost, kad mi kažu da imaju pričest ili krizmu, ja kažem da ih mogu pustiti samo ako su kume, veli Lelas.

Dr.Žana Šabić Pavičić, koja je cijepila dio štićenika u domu, kaže kako svi njeni skoro pa i nemaju simptoma. Zašto nisu svi cijepljeni, ne zna, no kaže kako je općenito trenutačno najveći problem otpor prema Astra Zeneci.

Lelas kaže kako i u domu ima korisnika koji, naime, odbijaju cijepljenje, no očito je da neki iz nepoznatih razloga još uvijek nisu došli na red.

Ivona Ćirak /foto M.D.