Upitan na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, od strane vijećnika Marka Raosa, o statusu Doma zdravlja odnosno inicijative za odcjepljenjem koja je započeta u mandatu Jure Brkana, gradonačelnik Zoran Paunović odgovorio je kako nije upoznat s time da se tako daleko odmaklo s navedenom idejom i da nije imao te informacije.

Naime, Raos je kazao kako se prošle godine došlo de facto do kraja s inicijativom za vraćanje doma zdravlja Makarskoj, te kako su vrata bila široko otvorena jer su blagoslov dali i Županija i Ministarstvo i premijer.

– Danas u Domu zdravlja caruje 22 privatnika koji plaćaju minimalne troškove te tri do pet liječnika iz županijskog Doma zdravlja. Ekonomski je nepravedno kako posluje Dom zdravlja, ja bih želio da se formira novo tijelo pri Gradu koje bi nastavilo inicijativu. To moraju biti uporni, vrijedni ljudi koji bi nastavili gdje je stara vlast stala, kazao je Raos.

Oglas

Paunović je kazao kako nije bio upućen u tu inicijativu. – Ako ste napravili put, možda bismo trebali sjesti, nije bitno jesmo li HDZ ili SDP, možete me uputiti, trebala bi nam dva-tri ozbiljna ekonomista koji bi vidjeli je li to isplativo i održivo i možemo li funkcionirati samostalno i možda bismo onda mogli pokrenuti proces odcjepljenja, kazao je gradonačelnik.

Rekao je također kako su u kratkom roku uspjeli dogovoriti neke specijalističke usluge.

– Već smo neko vrijeme u pregovorima sa specijalistima, kardiologom, urologom i dječjim kirurgom. S kardiologom je već skoro potpisan ugovor, i on bi trebao početi raditi u ožujku. Što se tiče urologa i dječjeg kirurga postoje određene administrativne zapreke kako me izvijestio dr.Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja SDŽ, no to nije nepremostivo, kazao je Paunović.

Djelatnost Doma zdravlja ne podrazumijeva dječjeg kirurga, tako da bi tu trebalo proširenje djelatnosti. Ovo je pitanje oko kojega je drugi put Paunović apelirao na Raosa za lobiranje.

– Tu bi nam bila korisna pomoć s vaše strane, kazao je gradonačelnik koji je također najavio mogućnost otvaranja privatnog laboratorija do početka, ili barem nakon turističke sezone.

Urolog bi mogao startati u travnju ili svibnju.

Kazao je kako nema formalizirano radno tijelo, ali da ima neformalni radni tim liječnika s kojima se konzultiura te je spomenuo dr.Nevenu Čović, dr.Vericu Franić, dr.Kristijana Jerkovića i dr.Almu Grebo.

– Oni su se aktivno dali u taj projekt da se vratimo na putove stare slave, a nadam se da će se i drugi liječnici uključiti. Makarska može biti pozitivan primjer drugim sredinama, kazao je.

Inače, Raos je upozorio kako je važno da usluge budu besplatne, što je Paunović zajamčio. Također je replicirao na izjavu o tome da bi mogli sjesti svi zajedno, neovisno jesu li iz HDZ-a ili SDP-a, kazavši kako su svi oni tu radi građana. – Trebamo gledati u tom smjeru, i ako treba, ponovno organizirati sastanak s premijerom, kazao je Raos.

Zašto je Paunović ustvrdio kako nije informiran o inicijativi koja je bila završila suglasnostima Županije i Ministarstva, uistinu nije jasno, jer je to bila jedna od top tema i jer je, kako nam je poznato, na jednom od sastanaka u aktualnom mandatu o tome i bilo govora.

Ivona Ćirak /foto M.D.