Delegacija Grada Makarske na čelu s gradonačelnikom Jurom Brkanom danas se u Zagrebu na temu izdvajanja makarskog Doma zdravlja sastala sa ministrom zdravstva Vilijem Berošom i predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem. Grad Makarska dobio je pritom potporu za osnivanje samostalnog Doma zdravlja Makarska kojem bi sukladno važećem Zakonu o zdravstvenoj zaštiti Županija Splitsko-dalmatinska i dalje bila osnivač.

O sadržajima i iznosima financiranja budećeg samostalnog Doma zdravlja Makarska, kao i o nadstandardnim uslugama koje bi sufinancirao Grad Makarska trebalo bi se raspravljati na sljedećem radnom sastanku na kojem bi uz predstavnike Grada i Ministarstva bili predstavnici osnivača – Splitsko-dalmatinske županije.

– Osnivač domova zdravlja po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti može biti samo Županija i dok se zakon ne promjeni nema druge varijante nego da idemo na samostalni Dom zdravlja Makarske i Makarskog primorja čiji bi osnivač ostala Splitsko-dalmatinska županija.Za to smo dobili čvrstu potporu i ministra Vilija Beroša i premijera Andreja Plenkovića koji nam je isto rekao prigodom njegovog nedavnog boravka u Makarskoj.

Oglas

Sada je potez na osnivaču s kojim moramo razgovarati o konkretnim zdravstvenim uslugama i financiranju – koji su troškovi postojećih usluga i koji su to zdravstveni sadržaji iznad standarda koje bi Grad Makarska sufinancirao.

S obzirom da se radi o uslugama koje ne koriste samo građani grada Makarske, tražit će se financijska potpora Županije kao osnivača ali i okolnih općina čiji stanovnici će također biti korisnici usluga budućeg samostalnog Doma zdravlja Makarska.

Sastanci koje smo održali bili su konstruktivni i mogu reći da je ovo veliki korak naprijed bez obzira što smo svjesni da je realizacija još daleko. Prvi put imamo potporu svih ključnih institucija i nikad nismo bili bliže onome što se već godinama pokušava i za što postoji konsenzus svih političkih stranaka u Makarskoj – osamostaljenju Doma zdravlja s ciljem unapređenja zdravstvene skrbi u gradu Makarskoj i na cijelom Makarskom primorju, rekao je gradonačelnik Jure Brkan nakon sastanka u Zagrebu.

M. D. /foto Grad Makarska