Na početak Adventa na društvenim se mrežama osvrnuo i don Ante Žderić, poznati splitski svećenik koji je godinama bio kapelnik u Župi Sv.Marka i čije su objave vezane za pandemiju u posljednje vrijeme objavili gotovo svi nacionalni mediji. Njegov prigodni osvrt donosimo u cijelosti.

“Advent ili došašće vrijeme je priprave za svetkovinu Božića. Gradovi i sela u novije su vrijeme već krajem studenog zaodjenuti blagdanskim ruhom. Iako je situacija pandemije donekle ograničila javna događanja, adventski sajmovi i popratni programi postali su nezaobilazan sadržaj ovog vremena godine. Štandovi, kuhano vino i kobasice, ukrasi, darovi, popusti i akcije, svjetla i borovi. Sve je to postalo dio suvremene kulture vezane uz adventsko vrijeme.

Blještavilo i kupovanje potpuno su pojeli iščekujuću narav došašća.

Oglas

U cijeloj toj priči o adventu pitanje Onoga koga u tom vremenu iščekujemo ostalo je po strani. Bog u Isusu Kristu i dalje je ostao neznatan, u nekoj skrivenoj štali. U zapadnom je svijetu (p)ostao tek kulturološki fenomen, ako i toliko. Izbačen je. Opet. Kao nekad iz sinagoge u Nazaretu. Izbačen iz društva, javnosti, života, svijesti, savijesti, srca, duha i duše. Suvišni Bog u Božiću, koji je započeo upravo njegovim učovječenjem. Nekad je istjerao trgovce iz Hrama. Danas bi, po svoj prilici, trgovci istjerali njega.

Bog je postao suvišan. Suvremeni čovjek osjetio se dovoljno moćnim i sigurnim u sebe, dovoljno bogatim i spokojnim da je zaključio da mu Bog ne treba. Mediji su dovoljno otupili svijet i savjest ugađajući komoditetu suvremenog načina života, do te mjere da su pitanja žrtve, samoprijegora, odgovornosti i dužnosti, grijeha i slabosti postale prezrene i ismijavane kategorije. Čovjek uživa u vlastitoj samodopadnosti. Mediji i društvo povlađuju mu nudeći mu infantilne, banalne i bizarne sadržaje. Važno je zabaviti (se), ne razmišljajući ni o čemu, slijepo slijediti ponuđeni sadržaj. Razmišljati je postalo nepoželjno. Imati svoj stav – prekršaj. Imati oblikovan karakter anomalija, a ne pravilo. Kajanje je proglašeno utjehom za slabiće, slabost materijom za psihologe koje je preporučila Oprah. Ljubav je postala patetično grljenje bez sadržaja, a naklonost lajk na društvenim mrežama. Svi nužno u svemu moraju biti u pravu, svi su vlasnici istine. Svi o svemu sve znaju. Barem tako misle.

U takvom ambijentu nema mjesta za Boga. On je osoba, a odnos prema osobi podrazumijeva odgovornost. Zato je Bog u suvremenom društvu proglašen svime, osim osobom.

Iščekivati Božić bez Boga prazno je kao i slaviti rođendan bez slavljenika. Slika toga su borovi čije iglice se već osuše do Božića. Nije ni za što drugo, nego da se baci.”

M.D./foto M.D.