Poruku osnovcima povodom početka nove školske godine uputio je i mons Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup.

– Prošla školska godina bila je po mnogočemu posebna i bremenita o čemu svjedoče mnogi nastavnici, učenici i roditelji. Svi smo se suočavali s brojnim novostima, nepoznanicama i poteškoćama pa se opravdano pitamo: je li to jedna izgubljena godina? Mudrost nas uči da „svako zlo nije za zlo“, te da iz poteškoća i nevolja također možemo učiti. Vjerujemo da smo naučili ili postali svjesniji da, unatoč tolikom napretku znanosti i tehnologije, nismo svemoćni. Koliko smo tek osjetili težinu života „na daljinu“ i potrebu prave ljudske blizine? Nije li to jasan znak da nas individualistički način života ne čini sretnima? Bez drugih, bez njihove blizine, bez njihova lica sami postajemo bezlični. Tehnologija nam u mnogočemu pomaže, ali ona nije i ne može biti zamjena za čovjeka.

Ne znamo što će nam donijeti nova školska godina, hoće li to biti još jedna godina neizvjesnosti, nesigurnosti i života na „distanci“. Uz sav naš trud i potrebnu odgovornost osjećamo da nismo potpuni gospodari svoje sudbine. Potrebno nam je uporište koje će nam pružiti sigurnost unatoč svim nesigurnostima. Takvu sigurnost i nadu možemo pronaći u Božjoj blizini i zaštiti koju on pruža. Htjeli bismo da sve vas dodirne ta spasonosna snaga Neba, snaga koja može prožeti i preobraziti život svakog čovjeka. To je „imunitet“ koji pruža potpunu zaštitu od straha i nesigurnosti, koji pobjeđuje beznađe, koji donosi mir i radost, poručio je nadbiskup.

Oglas

– Osim stjecanja znanja, želimo vam, draga djeco, da se u školi lijepo osjećate i da međusobno razvijate odnose poštovanja i prijateljstva. I svima vama, dragi osnovnoškolci, želimo da što bolje upoznate sebe i svoje talente, da korak po korak otkrivate svoj životni poziv, jer Bog je svakog čovjeka obdario talentima, svakome povjerio neku važnu životnu zadaću i svakome želi pomoći da ostvari svoj životni san. S posebnim poštovanjem obraćamo se vama koji ste u srednjoj školi ili u nju krećete. Vi se nalazite u životnom razdoblju u kojem želite biti samostalniji i slobodniji, u kojem s drugima stvarate nove i zrelije odnose. S pravom preispitujete dosadašnje autoritete te tražite odgovore na svoja životna pitanja. Želimo vam da u školi nađete „prostor“ razumijevanja, da osobito među svojim nastavnicima susretnete vrsne ljude i još vrsnije uzore koji će vas ne samo stručno poučavati, nego će vam biti bliski u vašem odrastanju, stoji u poruci.

M.D./foto M.D.