Grad Makarska ove će godine prvi put biti domaćinom WTA turnira koji će se održati od 30.svibnja do 5.lipnja. Iz gradske kase za ovu će se manifestaciju izdvojiti 900 tisuća kuna, a koliko će ići iz blagajne TZ-a, nije poznato. Poznato je tek da će se za događanja oko samog turnira, počevši od koncerata Zdenke Kovačiček, Nene Belana, Black Coffee, Mjesnog odbora i slično preko klapa kao što su Cambi i Šufit, pa do izložbi i predstava, zauzeti Turistička zajednica pa je logično da oni plaćaju evente.

Koliko je ova manifestacija stajala Bol?

Prema riječima Markita Marinkovića, koji je dugi niz godina obnašao funkciju direktora TZ-a Bol, iz svoje su kase davali 375 tisuća kuna. – Koliki su benefiti bili za naš turizam, teško je mjeriti jer se radi ne samo o dovođenju gostiju u destinaciju nego promociji koja je izuzetno važna. Nama nije trebao takav turnir zbog turističkog repozicioniranja jer je Bol ima tradiciju teniskih turnira nego zbog kontinuiteta i nadogradnje imidža destinacije. Što se Makarske i nekakvog repozioniranja tiče, ako Makarska želi ići prema nekom drugom obliku turizma i vjeruje da će WTA turnir u tome pomoći, mislim ipak da je to dug proces, a masovni turizam nekako se već dosta dugo vezuje uz Makarsku, komentirao je Marinković.

Oglas

Katarina Marčić, načelnica općine Bol potvrdila nam je da je općina za turnir izdvajala 500 tisuća kuna, a posljednje dvije godine po 400 tisuća. Ukupno bi davali 875, odnosno 775 tisuća kuna.

– Međutim, to je postalo prilično veliko opterećenja za naš proračun, osobito s obzirom na pandemiju i na činjenicu da nam je bio cilj s godinama maksimalno rasteretiti naš budžet u korist ostalih sponzora. Uvijek su bile neke teškoće i do toga nije došlo pa smo odustali. No moram napomenuti da naš proračun u prosjeku iznosi oko 25 milijuna kuna i za nas su to zaista bili veliki iznosi, ispričala nam je načelnica.

Ivona Ćirak /foto M.D.