Visoke brojke novozaraženih nisu iznenađenje, kazao je predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split Ivo Ivić gostujući na N1.

“U 8. mjesecu sam rekao da će biti čudo ako u zimskoj sezoni ne dođe do porasta. Nemoguće je zamisliti situaciju u kojoj bismo normalno živjeti bez ikakve zaštite i necijepljenih, takva matematika ne funkcionira”, rekao je.

Za razliku od početnog vala u kojem je bilo zastupljeno više mlađih bolesnika, objašnjava, sada je sve veći broj onih starije životne dobi i imaju izuzetno tešku kliničku sliku.

Oglas

“Svi su oni necijepljeni. Od 10 koje primimo, devet ih je necijepljenih. Mi smo u ovom času mogli imati 9 puta manje takvih bolesnih”, govori.

Ivić smatra da si stvaramo privid da se ništa ne događa, a događa se.

“Treba ući u klinike pa vidjeti bolesnike koji su teško bolesni. Ako se ne cijepimo, neće biti koristi. Primjeri Danske i Švedske nam govore što treba raditi. U ovako velikom broju oboljelih među mladim ljudima, nakupit će se veliki broj teško bolesnih mladih ljudi”, kazao je.

“Protekle noći smo imali trudnicu koja je stavljena na respirator, a porod je završen carskim rezom prije vremena. Djeca donose kući bolest – donose bolesti mladim majkama, kroničnim bolesnicima, svojim djedovima i bakama. Uz ovakvu procijepljenost mi samo možemo očekivati da će biti loše”, dodaje.

Napominje da je svima dosadilo živjeti u lockdownu.

“Ljudi kontaktiraju među sobom i ako ne žive u istom kućanstvu. Svima je dosadilo živjeti u lockdownu. Mlađa populacija koja se slobodno kreće je doprinijela širenju bolesti”, ističe Ivićr, prognozirajući daljni rast hospitaliziranih bolesnika.

“Za očekivati je da ćemo imati preko 100 hospitaliziranih. Ili ćemo svi stati u red i cijepiti se ili će biti situacija u kojoj ćemo doći do nečega što će biti blizu lockdowna”, rekao je dodajući da veliki broj korona znači da će ostale djelatnosti morati biti usporene i utišane.

MD / foto N1