I dok zdravi mudruju o tome hoće li se cijepiti protiv koronavirusa ili ne, rizične skupine, osobito oni s više kroničnih bolesti poput bolesti pluća, dijabetesa, malignih, srčanih, autoimunih i drugih zbog kojih su na biološkoj ili imunosupresivnoj terapiji, jedva čekaju dolazak cjepiva koje njima znači spašavanje golog života – piše Večernji list.

Samo 62.500 ljudi

Kako je jučer kazao Krunoslav Capak, prvi će se cijepiti zdravstveni djelatnici koji rade s COVID pacijentima i onda djelatnici i štićenici domova za starije, a nakon njih prioritet su kronični bolesnici. Očekivano je da se prvi cijepe zdravstveni djelatnici, ali jesu li najrizičnije skupine trebale biti cijepljene prije djelatnika domova za starije, to više što će korisnici tih domova biti cijepljeni? No očito je problem što u prvoj tranši dolazi samo 125 tisuća doza, koje će u dvije doze primiti samo 62.500 ljudi.

Oglas

Prof. prim. dr. sc Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split, na pitanje jesu li veći prioritet za cijepljenje najrizičniji građani od djelatnika domova, uzvraća: – Pa ti bolesnici i jesu prioritetni. Dobar dio njih bit će obuhvaćen cijepljenjem štićenika u staračkim domovima. Kad nemožete odjednom dobiti količine cjepiva potrebne za sve, neki redoslijed mora se napraviti, a ovaj je očito usmjeren na to da se zaštiti zdravstveni sustav i najosjetljivija populacija u domovima umirovljenika, odmah uz njih su i ostali kronični bolesnici – kaže Ivić