Dr. Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije, i dr. Marko Rađa, ravnatelj županijskog Doma zdravlja, cijepili su se u prostorijama NZJZ- a danas. Učinili su to pred kamerama. Jučer se počelo s cijepljenjem liječnika primarne zdravstvene zaštite, a kako prenosi Dalmacija danas odaziv je velik.

Prije cijepljenja, dr. Karin je komentirala koliko imunitet nakon cijepljenja traje.

“Mi ne znamo koliko cjepivo traje, tek je krenulo cijepljenje. Treba pratiti osobe koje su se cijepile da bi znali koliko imunitet traje. Po istraživanjima, za 10-ak dana se stvara imunitet, sljedeća doza se prima za 3 tjedna. Do kada ćemo biti zaštićeni ne znamo. Naravno da ćemo se docjepljivati, nećemo dopustiti da se bolest vrati. Nadamo se da će se pandemija zaustaviti”, kazala je Karin.

Oglas

Nije poznato ni koliko traje prirodna imunost.

Što se tiče nuspojava, u Splitsko-dalmatinskoj županiji samo je jedna osoba imala glavobolju.

“Protekom vremena vidjet ćemo koliko traje prirodna imunost, koliko nakon cjepiva”, kazao je dr. Rađa.

Kako je kazao, jučer je išla obavijest prema svim zaposlenicima primarne zdravstvene zaštite.

“Jučer je stiglo 975 doza, očekujemo 11. siječnja ponovno isporuku. Tijekom siječnja ćemo dobiti 8.800 doza, idemo na što širi obuhvat za prvu dozu, kad procijepimo dovoljan broj za prvu dozu moramo stat jer će nam kasnije biti potreban isti broj cjepiva za docjepu. Mislim da će tijekom vremena skepsa nestati”, kazala je dr. Diana Nonković.

Svi koji se cijepe dobiju iskaznicu na kojoj piše kada su se cijepili i kada se moraju docijepiti.

M.D. / foto: Igor Jakšić/Dalmacija danas