Priča o fotelji koju koristi makarska pedijatrica, a koju smo otvorili prije nekoliko dana na našem portalu, dobila je svoj nastavak. Naime, priča je izašla na Indexu, gdje je svoje objašnjenje ponudio dr.Marko Rađa, ravnatelj Županijskog doma zdravlja.
On tvrdi da je derutna stolica ista koja je bila i ranije, nego da su na njoj samo zamijenjeni kotačići. Također tvrdi da nabavka nije tako jednostavna zbog procedure, no da je upućen domar koji je navodno zamijenio puknute kotačiće.
Dr.Nevena Čović tvrdi kako to nije točno.
– Iako sam rekla da je priča sa stolicom za mene završena, primorana sam opet reagirati na odgovor svog ravnatelja. Dakle, “nova” stolica nije stara kojoj su zamijenjeni točkići, već novodopremljena stolica. Stara sa puknutim točkićem je još u ambulanti. Dakle, ne radi se o jednoj, već od dvije stolice, za informaciju, istaknula je pedijatrica.
Nadalje se Rađa osvrnuo i  na zamjene liječnica koje su sporne. Dr.Čović je bila u lipnju i dijelom srpnju na višetjednom bolovanju a zamjene nije bilo. Isto je i s dr.Zlatom Đedović Husović.
– Što se tiče zamjena za godišnje odmore i bolovanje svi smo svjesni nedostatka zdravstvenog kadra (pogotovo završenih specijalista). Kako mlade kolege nakon završenog fakulteta zaziru od zamjena u pedijatrijskim ordinacijama (bez obzira što su to kratke zamjene od 1-2 tjedna) inicijativa da se međusobno mijenjaju pedijatri na svim lokacijama gdje su u istom prostoru ili jako blizu jedni drugih potekla je od samih pedijatara uz traženje novčane nadoknade za te zamjene. Na to je DZ i pristao i pedijatrima se te zamjene plaćaju 300 kn po danu zamjene. Inače, na isti takav način se mijenjaju sve kolegice i kolege “koncesionari” međusobno ne samo na području naše županije već na području čitave RH, kazao je Rađa za Index.
Evo što međutim na to kaže zaposlenica Doma zdravlja, pedijatrica Nevena Čović.
– Po pitanju zamjena, da dobivamo 300 kuna po danu zamjene suprotne ordinacije, turista itd, ali ste zaboravili napomenuti u – bruttu. Vrlo dobro znam da nema slobodnih pedijatara, i da, puno mladih liječnika ne želi mijenjati pedijatre, ali evo sad u šestom mjesecu kad sam bila na bolovanju, bile su i još neke kolegice, pa su imale zamjenu. Može se provjeriti, istaknula je dr.Čović.
Kako je u članku za Index bilo govora i o opremi ambulante, Rađa se osvrnuo i na to.
– Što se tiče opreme koja nedostaje u ordinaciji mogu samo reći da je tokom ovog proljeća završio veliki natječaj za opremu raspisan od strane Splitsko-dalmatinske županije te je nabavljeno više od 30 EKG-a i u tijeku je preraspodjela postojećih aparata u ordinacije koje ih nemaju (između ostalog i u ovu ordinaciju). Međutim tehnička služba DZ-a koja broji 10 ljudi ne može preko noći odraditi posao za preko 200 ordinacija DZ-a na području čitave županije (od promjene žarulja preko popravaka točkića na stolicama do instalacije aparata u pojedinim ordinacijama)”, stoji u odgovoru ravnatelja Doma zdravlja SDŽ-a, Marka Rađe.
I opet, posve suprotno od Rađe tvrdi makarska pedijatrica.
– EKG uređaj sam zatražila jos u 10 mjesecu 2018. godine, kad ste bili zamjenik ravnatelja, i kad sam počela raditi kao pedijatar u Makarskoj, dakle, 1.10.2018.
Stolica je samo šlag na tortu degradirajućeg odnosa prema pedijatriji Makarske i županije. Problem zdravstva u Makarskoj je puno veći od jedne stolice, zaključila je dr.Čović kojoj je očito pukao film zbog dugogodišnjeg odnosa na koji se u svojem postu na Facebooku i sama otvoreno i bez uvijanja osvrnula.
Ivona Ćirak

 

.

Š

Oglas