Znanstvenik i bivši ministar obrazovanja Dragan Primorac rekao je za N1 da znanost još uvijek ima puno neodgovorenih pitanja o koronavirusu te da se s odlukom o cjepivu neće požurivati.

“Imamo puno neodgovorenih pitanja. Što je više testiranih, više je pozitivnih, no važno je znati i što je pozitivna osoba. Oko 36% je potpuno asimptomatskih, a pozitivnih. Velik je broj pitanja na koje znanost još nema odgovor. Želimo što manje zatrpane bolnice, što manje teških kliničkih slika, svima je upaljen alarm, postali su oprezni, to je dobro. Socijalno distanciranje, maske, pranje ruku – najprimitivnije mjere su pobijedile epidemiju 2003., pobijedit će je opet”, istaknuo je Dragan Primorac.

Život mora ići dalje, nijedna zemlja ne može izdržati zatvaranje ekonomoije i škola, dodao je: “Znamo da je među djecom transmisija minimalna, ali treba nam maksimalan oprez. Moramo rapidno djelovati ako dođe do zaraze, sustav ne smije kleknuti. Kad to postignemo, Hrvatska će uspjeti.”

Također je istaknuo da je razina znanja o novom koronavirusu iz ožujka i sad neusporediva: “Daleko smo spremniji, bolje poznajemo situaciju, približavamo se cjepivu. I Hrvatska i svijet će biti spremniji.”

Naglasio je da se treba početi pripremati i za post-korona vrijeme, a što se tiče cjepiva rekao je da je važno biti brz:

“Nećemo dozvoliti da Hrvatska bude eskperimentalna traka. Imamo četiri države s velikikm iskoracima oko cjepiva. Cjepivo u ovom trenutku ide na četiri različite tehnologije, nema šanse da jedno od njih ne poluči rezultat. Tek kad završimo s trećom fazom istraživanja, ostaje četvrta i naše znanje i mogućnosti će biti dosta da donesemo ispravnu odluku u interesu hrvatskih građana.” – kazao je Primorac za N1.
M. D. /foto screenshot/izvor N1