Pisac i fotograf Jure Divić priredio je u Vrgorcu jednodnevnu “drive-in” izložbu fotografija pod nazivom “Knjiga u fokusu” u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

Na parkingu Tesline punionice za električne automobile Divić je na panelima izložio fotografije knjiga u različitim ambijentima – od knjižnice do plaže, čime nastavlja svoj ciklus fotografiranja svijeta knjige.

Oglas

Fotografije je pripremio za izložbu u Rijeci, ovogodišnjoj europskoj prijestolnici kulture, ali s obzirom na to da su zbog pandemije koronavirusa sva događanja otkazana, Divić se odlučio za “drive in” izložbu na parkingu u Vrgorcu, kamo ljudi mogu doći automobilom i iz vozila pogledati fotografije.

“Na taj način želim obilježiti Svjetski dan knjige i ukazati na važnost narodnih knjižnica, knjige i čitanja i u ovo vrijeme pandemije koronavirusom, gdje je upravo knjiga pomogla ljudima da lakše prebrode izolaciju u svojim kućama”, rekao je Divić u povodu izložbe.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja kao simboličan datum u svjetskoj književnosti, jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare, a sama zamisao temelji se na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetoga Jurja.

Hina / foto TZ Vrgorac