Kako je jutros najavljeno, kod ulaza u ginekološku ambulantu Doma zdravlja Makarska danas je postavljen ‘drive in’, odnosno šator u kojem će se obavljati uzimanje briseva građanima. Tijekom popodneva je potvrđeno da bi s radom trebao započeti u utorak 21.travnja. Naime, kako prenosi službena stranica Grada, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Marko Rađa potvrdio je da početkom idućeg tjedna u Makarskoj starta ”drive-in” dijagnostika korona virusa čiji je cilj ubrzano dijagnosticiranje i povećavanje broja testiranih osoba.

-Kako nam je ravnatelj Doma zdravlja pojasnio u telefonskom razgovoru nakon konferencije za novinare, ”drive-in” testiranje u Makarskoj započet će službeno u utorak 21. travnja. U suradnji Stožera za civilnu zaštitu Grada Makarske i Gradskog društva Crvenog križa bit će postavljen šator ispred ulaza za ginekologiju makarske ispostave Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije gdje će liječnici centralne ambulante Mertojak prema potrebi uzimati briseve građanima.

Oglas

– Sva trijaža i svi dogovori i dalje će ići preko centralne ambulante na Mertojaku koja će u suradnji s obiteljskim liječnicima raditi listu pacijenata koji će se umjesto u Splitu testirati u Makarskoj. Dakle, po pitanju procedure dolaska na testiranje za pacijente se ništa ne mijenja; oni koji imaju sumnju da su zaraženi i dalje kontaktiraju svoje obiteljske liječnike koji u dogovoru s liječnicima COVID-19 ambulante na Mertojaku odlučuju o testiranju. Ali, ono što je važno jest da im testiranje na ovaj način postaje dostupnije, budući da su pacijenti sa lakšim simptomima do sada za uzimanje brisa trebali u svom vlastitom aranžmanu ići u Split. Na ovaj način će, ovisno o procjeni liječnika, pacijentima bris biti uzet u Makarskoj, a nalazi će biti poznati istu večer ili sutradan, pojašnjava Rađa naglašavajući da će uvođenje ”drive-in” testiranja u Makarskoj omogućiti dostupnost testiranja većem broju građana koji gravitiraju makarskom području.

– Sve informacije vezane za testiranje građani i dalje mogu dobiti u centralnoj COVID-19 ambulanti Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije na Mertojaku na broj 669-264 gdje naših 18 kolega rade doslovno 24 sata dnevno i koji će, u suradnji s obiteljskim liječnicima, raditi liste pacijenata koji će biti testirani u Makarskoj, objasnio je Rađa. Osvrnuvši se na proceduru ”drive-in” testiranja, potvrdio je da samo uzorkovanje traje tek 20-ak sekundi, nema zadržavanja na mjestu testiranja, nakon čega slijedi pakiranje uzoraka i transport. Građani mogu doći automobilom ili pješice, uz obavezno nošenje zaštitne opreme.

– Ono što jest bitno naglasiti je da se ne radi o testiranju na koje građani mogu dolaziti samoinicijativno već kao i dosada nakon dogovora njihovih obiteljskih liječnika sa centralnom ambulantom na Mertojaku, zaključio je Rađa.

Današnje objave vezane za epidemiju koronavirusa i grad Makarsku možete pogledati OVDJE.

M. D.