Tonči Glavina, državni tajnik za turizam, za naš se portal osvrnuo na situaciju s cijepljenjem turističkih radnika, kazavši kako u ovom trenutku nema nikakvih problema niti s dostupnosti cjepiva niti procjepljivanjem onih koji to žele.

– Planiramo da ćemo do sezone procijepiti turističke radnike, no ovaj drugi dio, kako, kada, kojim redoslijedom, to prepuštamo Nastavnom zavodu za javno zdravstvo. Što se tiče Makarske, ima smisla da se kod vas organizira masovno cijepljenje što je logičnije nego da se odlazi u Split, kazao je Glavina.

Na naš upit koliko je važno poslati poruku o velikom postotku procijepljenog stanovništva, napose onih u prvoj “liniji”za vrijeme turističke sezone, odvratio je da je to jedna od ključnih poruka u drugoj pandemijskoj godini.

Oglas

– Jedna od najznačajnijih poruka je poruka da se brinemo o zdravlju gostiju koji nam dolaze, a procijepljenost stanovništva i turističkih djelatnika sigurno će značajno doprinijeti toj kampanji, istaknuo je Glavina koji je komentirao i činjenicu da je u Makarskoj procijepljeno već 30 posto populacije.

– Siguran sam da će vam pomoći ne samo procijepljenost turističkih radnika nego i brojke koje moramo popraviti. 14-dnevna incidencija i činjenica da će neke države pratiti brojke tzv.semaforom jako će puno doprinijeti ili otežati realizaciju ove turističke sezone. Apeliram na sve skupa da pokušamo napraviti sve što možemo da nam brojke novozaraženih u općoj populaciji počnu padati.  Cijepljenje je važno, ali samo po sebi nije dovoljno ako se ne bude pazilo i ako brojke ne počnu padati, istaknuo je Glavina.

Ivona Ćirak /foto M.D.