Dvije bosanskohercegovačke županije, sa sjedištem u Mostaru i Širokom Brijegu, zatražile su proglašenje stanje prirodne nesreće u entitetu Federaciji BiH, jer regija Hercegovine sa skoro 70 osoba prednjači po broju novih slučajeva zaraze koronavirusom protekloga vikenda u BiH.

Prema izvještaju Kriznoga stožera Hercegovačko-neretvanske županije, sa sjedištem u Mostaru, tijekom vikenda je otkriveno 68 novozaraženih, dok su četiri osobe preminule. Istodobno, u Županiji zapadnohercegovačkoj jedna je osoba preminula, a otkrivena je jedan novi slučaj zaraze od virusa SARS-CoV-2.
U BiH je istodobno u posljednja 24 sata potvrđena zaraza kod 79 osoba što je smanjenje u odnosu na ranije razdoblje, ali je prije svega rezultat manjeg broja testiranja tijekom vikenda
.
U Covid-bolnici u Mostaru preminulo je pet pacijenata, a svi su bili starije životne dobi. U toj se bolnici liječe 53 bolesnika, od kojih je troje na respiratoru, dok je 5 na potpori kisikom, dok su ostali s lakšom zdravstvenom slikom.

Vlasti Hercegovačko-neretvanske i Županije zapadnohercegovačke zatražili su od vlasti Federacije BiH proglašenje stanja prirodne nesreće na prostoru ovoga entiteta.

Oglas

Infektolog dr sc. Jurica Arapović iz Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru ocijenio je kako će se morati poduzimati restriktivnije mjere ako se u sljedećim tjednima ne smanji broj osoba zaraženih koronavirusom.
Hina/foto Pixabay