U organizaciji Gradskog muzeja Makarska, pred posjetiteljima dvorane Arte u četvrtak je predstavljen 11. broj muzejskog časopisa Makarsko primorje.

Bogato opremljen i na preko 300 stranica tekstova, fotografija i crteža, časopis donosi u svom 11. broju donosi radove Marinka Tomasovića, Anite Gamulin, Antonije Zaradija Kiš, Slavka Kovačića, Antonije Vodanović, Nore Kuluz te Agate Ravlić, a uz urednika izdanja Marinka Tomasovića, časopis su makarskoj publici predstavile doc. dr. sc. Silvia Bekavac i Dora Štublin, mag. educ. hist. art. sa Sveučilišta u Zadru.

Među brojnim temama nalaze se tako arheološka istraživanja na Velikom kaštelu, Crkvi sv. Martina te kod crkve sv.Ante Padovanskog u Kotišini, o kojima u nekoliko radova piše Marinko Tomasović, tu je i tema kulta sv.Martina kojom se bavi A.Zaradija Kiš, dok je Slavko Kovačić autor teksta o Crkvi Gospe od Karmela u podgorskom zaselku Vruja. Antonia Vodanović bavi se, između ostalog, nadgrobnim spomenicima 17.-19.stoljeća na groblju sv. Tekle u Podgori, Nora Kuluz donosi rad o škrinjama Gradskog muzeja Makarska dok Agata Ravlić istražuje prisilno izbjeglištvo poljskog biskupa Mieczyslawa Radonskog tijekom 2. svjetskog rata i njegovog boravka u Hrvatskoj kada je, između ostalog, bio upravo i u makarskom franjevačkom samostanu.

Oglas

Autori fotografija su Duje Antonini, Krešimir Borić, Anita Gamulin, Dominik Glučina, Gradski muzej Makarska, Ante Grčić, Slavko Kovačić, Nenad Marčić, Brankica Pejković, Marinko Tomasović te Antonia Vodanović, a za prijelom i pripremu za tisak zaslužan je Dominik Glučina. Časopis je tiskan u nakladi od 300 primjeraka, a nakon predstavljanja se mogao nabaviti po promotivnoj cijeni.
MD/foto O.F.