Za makarski HGSS burno je već danima, no današnja priča posebno je bizarna. Naime, GSS-ovci su bili u potrazi za dva češka turista, od kojih je jedan završio u bijegu kako ne bi morao platiti helikopter! Da slučaj bude nevjerojatniji, prije svega dva smo dana objavili osvrt na predstavu Zlatoustih “Vile nas nosale”, u kojima jedan od protagonista bježi kako bi izbjegao plaćanje helikoptera. Kako je komentirao autor teksta Davor Šegota kojem smo javili kako je očito bio vizionar, u priči o odbjeglom Čehu išao je u karikaturu.

– No stvarnost me demantira u tom pokušaju, kazao je Šegota ne vjerujući isprva da je Čeh zaista, kao u njegovoj predstavi, bježao jer je strahovao da će ga “opaliti po džepu” zbog dizanja helikoptera.

No evo kako je sve išlo…

Oglas

– Rano ujutro dva su Čeha pošla u planinu, da bi se na jednoj točki rastali. Stariji je nastavio prema Sv.Iliji, što im je u početku bilo konačni cilj, a drugi je okrenuo prema Topoli. Ovaj drugi je ozlijedio nogu i tražio je pomoć, da bi nas kasnije alarmirali i zbog drugoga jer ga supruga nije mogla dobiti na telefon. Mlađi je ispričao kako su se razdvojili i obitelj se zabrinula i poslali su nas i po drugoga. Digli smo helikopter sa stadiona u Baškoj Vodi, ali istovremeno je naša zemljana ekipa pratila situaciju monokularom i uočili su da je jedan počeo odmicati. Na kraju se ispostavilo da se bojao da će morati platiti dizanje helikoptera i potragu, i da je zato bježao, ispričao nam je Ante Kukavica, pročelnik HGSS-a Makarska.

U bijeg se dao stariji Čeh koji nije imao ozljeda, a zemaljska ekipa ga je zaustavila u bijegu, posjeli u hlad, te potom krenuli spuštati. Mlađi je imao ozljede poput ogrebotina, dehidracije i umora, te je prevežen helikopterom i prebačen na Hitnu pomoć.

Akcija se u tijeku razgovora s pročelnikom upravo privodila kraju.

Inače, kad smo već spomenuli Zlatouste vizionare, red je da podsjetimo na fabulu predstave u kojoj se sve odvilo na gotovo isti način, s tim da je Šegotinim HGSS-ovcima Čeh ipak uspio pobjeći. U stvarnosti su makarski GSS-ovci akciju odradili propisno do kraja, s tim da se u zbilji još više nego u tekstu predstave nameće pitanje: je li zaista nužno zbog neodgovornog ponašanja u planini (poput odvajanja) dizati cijeli sustav, angažirati tolike ljude sa svojim privatnim životima i poslovima, te trošiti proračunski novac svih nas?

E da, još jedna intrigantna koincidencija. Čeha Karela iz predstave koja je tri dana prije najavila stvarnost glumio je upravo GSS-ovac Tonči Lalić.

Nadajmo se da se neće obistiniti i kraj Makarske koju, zbog nesposobne vladavine, u Šegotinoj predstavi preuzimaju poslovično podcjenjivani Česi.

Ivona Ćirak /foto M.D.