Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je danas novu kartu rizičnosti na kojoj ima značajnih promjena,no kad je riječ o Hrvatskoj, stanje je isto kao prošlog četvrtka – hrvatska obala je narančasta, a kontinentalna Hrvatska je i dalje u zelenom.

Na karti je sada gotovo cijela Francuska, s izuzetkom dvije središnje pokrajine, narančasta, kao i otprilike četvrtina Italije. Narančasto je i više od polovice Grčke te većina Danske, a i manji dijelovi Švedske i Finske – piše Index.

Crvene zone su Portugal, nešto više od polovica Španjolske, Irska, Luksemburg, trećina Nizozemske, ostatak Grčke, djelić Danske te Malta.

Oglas

Tamnocrvenu boja koju označava najgoru epidemiološku situaciju ima ostatak Španjolske, ostatak Nizozemske i Cipar.

ECDC kartu ažurira svakog tjedna. Boje za pojedina područja se određuju kombinacijom broja potvrđenih slučajeva zaraze u proteklih 14 dana na 100 tisuća stanovnika i postotka testirane populacije. Najnovija karta objavljena je danas.

Riječ je o najvažnijoj karti za koronavirus u Europskoj uniji, a referentnom se smatra jer zemlje članice EU donose mjere i određuju uvjete za ulaz iz određene zemlje upravo prema boji koju ta zemlja ima na karti ECDC-a.

Danas je u Hrvatskoj 179 novih slučajeva na 3929 testiranja. Udio u broju testiranih je 4.56 posto. 35.9 je kumulativna stopa za dva tjedna na sto tisuća stanovnika. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 918.
M. D.