Pandemija koja je na dva i pol mjeseca maknula djecu iz sportskih klubova, onemogućivši im treniranje, značajno je utjecala na život i zdravlje djece i mladih, potvrđuje to istraživanje koje je proveo portal Makarska danas zajedno sa Zajednicom sportskih udruga Grada Makarska. U anketi koju je ZSU distribuirala roditeljima djece, uz sugestiju da manjoj djeci pomognu oko odgovora, sudjelovalo je 98 djece, a rezultati su poražavajući.

Naime, njih 53,7 posto, ili 51 ispitanik, zatvaranje sportskih klubova i nemogućnost treniranja utjecalo je izrazito loše na njih. Dakle, svaki drugi učenik kaže da je utjecaj iznimno velik. Inače, izrazito loše ekvivalent je ocjeni pet na ponuđenoj skali, a ocjenom četiri, dakle prilično jako, utjecaj mjera i apstinencija od sporta ocijenilo je njih 27,4 posto. Svega 15,8 posto učenika kaže kako je utjecaj srednji, oko 2 posto kaže da je vrlo mali, a 1 posto veli kako je utjecaj nikakav.

Na drugo pitanje, o tome kako je netreniranje utjecalo na fizičku spremu i kondiciju, najveći dio njih, trećina, ocjenjuje ga srednjom ocjenom. Njih 23 posto kaže kako se prilično odrazilo, a 20,8 posto kazat će da je utjecaj izrazito velik. Dakle, svaki peti učenik drži kako se ova situacija odrazila na fizičku kondiciju.

Oglas

Oko 18,8 posto kaže kako se vrlo malo odrazilo na kondiciju, a njih 6,3 posto smatra kako nije uopće imalo utjecaja.

Kad govorimo o mentalnom i psihičkom zdravlju, gotovo 23 posto kaže kako se iznimno jako odrazilo nemogućnost da treniraju, idu u školu i druže se s vršnjacima. Prilično se odrazilo na njih 20,8 posto, a srednje na skali ocijenio je najveći broj ispitanika, njih 27,1 posto. Čak 16,7 posto misli da je utjecaj nikakav na mentalno i psihičko zdravlje, a svega 12,5 posto ocjenjuje ga malim.

Međutim, na općenito pitanje o vršnjacima dobili smo drugačije odgovore. Na pitanje smatraju li da postoji porast tuge, tjeskobe ili depresije među vršnjacima, čak 26,3 posto kaže kako ima dosta. U prijevodu, svaki četvrti učenik misli kako su vršnjaci zbog cijele situacije puno više no inače depresivni i tužni. Više od polovice misli kako je možda malo prisutan porast tjeskobe i depresije, a svaki peti učenik se uopće ne slaže s tom tezom.

Zanimljivo je da više od polovice nije za zatvaranje sportskih klubova i teretana jer misli da se tu bolest manje širi i da je šteta veća od koristi. Svaki četvrti ispitani iskreno kaže kako nije siguran ili sigurna, a svaki pet kazat će da apsolutno podržava mjere glede sportskih klubova.

Inače, u anketi je sudjelovalo 98 učenika u rasponu od 7 do 18 godina. Trećina ima od sedam do devet godina, 44,3 posto od 10 do 12, i 23,7 posto od 13 do 18 godina. Uglavnom su dječaci, njih 97 posto. Njih 65 posto trenira nogomet, atletiku 6,3 posto, a rukometom oko 7 posto. Ostatak otpada na ostale sportove.

Ivona Ćirak