Prije više od mjesec dana na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana grada Makarske dožupan dožupan Ante Šošić najavio je energetsku obnovu zgradu srednje škole i njezinu rekonstrukciju.

Kakav je plan, koliko je novca izdvojeno iz proračuna u ovoj i sljedećoj godini, u kojoj je ideja uopće fazi, sve su to pitanja koja smo uputili Tomislavu Đonliću, pročelniku Upravnog odjela za obrazovanje i školstvo županije koja je osnivač dviju srednjih škola. Nažalost, ni nakon mjesec dana, točnije, dva upita, nekoliko poziva tajnici i samom pročelniku, nismo uspjeli dobiti odgovore.

Možda objašnjenje šutnje leži u onoj lošoj vijesti koju smo najavili u naslovu. Naime, u prijedlogu proračuna za javne potrebe u srednjem školstvu za 2022.godinu, a koji će se u ponedjeljak, 6.prosinca, naći na sjednici Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, pod stavkom energetske obnove istaknuto je točno 100 tisuća kuna. Za cijelu županiju. Novac nedovoljan čak i za projektnu dokumentaciju neke manje škole.

Oglas

Ni rebalans budžeta za javne potrebe u srednjem školstvu nije osobito obećavajući kada znamo da je energetska obnova ovakvih zgrada jedan izdašan kapitalan projekt. Naime, sa 650 tisuća iznos je za područje županije povećan na 850 tisuća.

Istražujući radi li se tu tek o inicijalnoj ideji koju čeka još niz koraka do izgradnje obratili smo se ravnateljima obiju srednjih škola. Momir Sumić, ravnatelj Srednje strukovne škole, iznenadio nas je kazavši kako projekt  za energetsku obnovu postoji!

Naime, Sumiću je bila odobrena javna nabava te je projekt izrađen u listopadu prošle godine, dakle već godinu dana čeka da netko konkretnije pokrene tu priču.

– Za dokumentaciju je izdvojeno sve skupa oko 270 tisuća kuna, s tim da je glavni ugovor bio vrijedan oko 230 tisuća kuna, uz kojega smo imali i aneks ugovora. Što se tiče troškovnika za rekonstrukciju srednje škole i njezinu energetsku obnovu, procijenjeno je na cca 13,3 milijuna kuna, rekao nam je Sumić.

Iz planova županije vidljivo je da novca namijenjenog za ovu svrhu nema, no vjerojatno je da župan Blaženko Boban vjeruje kako će se škola rekonstruirati, između ostaloga, iz sredstava Nacionalnog plana oporavka. Čak i da se dobije novac, opet se radi o sufinanciranju, a ne financiranju u cijelosti, a 100 tisuća kuna za 2022.godinu ne pokriva ni stoti dio.

Znači li to da će gotovi projekt i dalje kupiti prašinu u nekoj ladici? Jer, valja dodati još jednu vrijednu informaciju – uporabna dozvola je pravomoćna i da postoji novac, moglo bi se ići u javnu nabavu.

No financiranje srednje škole trebalo bi ići iz smjera županije, koja je osnivač, i koja već dugi niz godina zaobilazi zgradu u kojoj je organiziran rad dviju srednjih škola.

Sad dolazimo do dobre vijesti. Dobra je vijest to da je Grad jako zainteresiran za rješavanje ovog pitanja i da se od dolaska na vlast zanimaju za “guranje” i podržavanje ovog projekta te su u kontaktima sa Županijom.

Projekt bi se možda mogao prijaviti na EU fondove, ali postoje određeni problemi s imovinsko-pravnim odnosima oko kojih se, kako doznajemo od Lidije Vukadin Vranješ, ravnateljice agencije MARA, zauzela gradska uprava.

Gradonačelnika Zorana Paunovića nismo uspjeli dobiti do zaključenja pisanja članka, no ako dobijemo koju informaciju više, svakako ćemo naknadno objaviti.

Jer radi se o projektu koji makarska djeca, a i njihovi roditelji, čekaju barem 20 godina koliko je srednja škola u derutnom stanju.

U upitu koji smo poslali pročelniku Đonliću zanimalo nas je i koliko je točno izdvajano za srednju školu proteklih pet godina te kakav je plan za naredno razdoblje, no kako smo napisali na početku, nismo dobili odgovore.

Ono što pouzdano znamo da Županija kao osnivač do sada nije pokazala interes za uređenje školske zgrade, a zabrinjava činjenica da se u najavama za 2022.godinu ne nazire svjetlija budućnost.

Spasiti nas, po svemu sudeći, mogu samo fondovi jer Grad Makarska može pripomoći jednim dijelom, no briga o srednjem školstvu u ingerenciji je županije.

Koja je očito toliko angažirana oko projekta da, kako smo doznali, čak nisu znali da za rekonstrukciju škole već postoji projekt koji su oni sami financirali.

Ivona Ćirak /foto O. Franić