U Biokovskom botaničkom vrtu Kotišina od 7. do 9. rujna održali su se kampovi u prepoznavanju biljaka s naglaskom na rijetke i ugrožene vrste u sklopu aktivnosti projekta „Endemic pathway- ePATH“. Za provedbu programa i upoznavanje turista sa prirodnim i kulturnim ljepotama Kotišine bili su zaduženi stručnjaci iz tvrtke Biota d.o.o.., a cilj kampa je popularizacija endemskih i ugroženih vrsta biljaka kroz zanimljive edukativne sadržaje: edukativna vođena tura botaničkim vrtom, predavanja stručnjaka, edukativne igre, promatranje biljaka, posjet Interpretacijskom centru Veliki Kaštel. U tri dana Biokovski botanički vrt posjetilo je više od 100 turista, kako domaćih tako i stranih – pravih zaljubljenika u prirodu.

-Posljednja od edukativnih aktivnosti u sklopu projekta Endemic Pathway je danas završila. Turisti su zadovoljni onim što su vidjeli i čuli ali i sa znanjem koje će ponijeti sa sobom nakon odlaska iz Kotišine. Nisu znali da se u blizini Makarske nalazi ovakav dragulj. Njihovo oduševljenje potkrepljuje ono o čemu često govorimo, da su turisti željni novih i drugačijih sadržaja. To je upravo i cilj ovog projekta, a to je stvaranje nove turističke ponude očuvanjem prirodnog i kulturnog nasljeđa lokaliteta, istaknula je voditeljica projekta Tamara Batinić Ćulav, podsjetivši da su u proteklih godinu dana u Bikovskom botaničkom vrtu održana dva ciklusa trodnevnih radionica i natjecanja u promatranju biljaka.

Da su turisti više nego zadovoljni s onim što su vidjeli, potvrđuju i poljski gosti koji su oduševljeni posjetom Biokovskom botaničkom vrtu.

Oglas

-Oduševljen sam posjetom Biokovskom botaničkom vrtu, osim što smo mogli čuti o ljepotama vrta u sklopu predavanja, šetnjom vrtom iste smo mogli vidjeti dodirnuti i pomirisati što mi se uistinu svidjelo. Osim biljaka i posjet Kaštelu pruža jedno potpuno novo iskustvo. Mislim da će mi ovo putovanje ostati u lijepom sjećanju i reći ću svojim prijateljima da vrijedi doći i posjetiti Kotišinu, rekao je Szymon Uszak.
-Ovo je neko novo drugačije iskustvo. Drugi put smo u Makarskoj ali prvi put u Kotišini, botanički vrt i interpretacijski centar su nam se mnogo svidjeli, rekla nam je Malgorzata Boaro.

Sa turom su zadovoljni i turistički djelatnici.

-Odlične reakcije gostiju kojima smo svjedočili u ova tri dana samo su dokaz da se vrijedi usuditi ponuditi nešto više i drugačije, u isto vrijeme edukativno i zabavno te na taj način dojmove o našem kraju podići na jednu novu razinu. Sve generacije kao i gosti iz raznih zemalja, svi su jednako oduševljeni. Projekt koji svakako treba nastaviti i razvijati, kazala nam je Marija Katavić, vlasnica turističke agencije.

Podsjetimo, projekt „Endemic pathway- ePATH“ odobren je u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. , a implementiraju ga tri partnera: Park prirode Hutovo blato, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore te Grad Makarska .
-Projekt Endemic pathway – ePATH je u završnoj fazi, provodi se zadnje dvije godine a u njemu sudjeluju Tivatska Solila iz Crne Gore, Hutovo blato iz Bosne i Hercegovine te Biokovski botanički vrt Kotišina iz Hrvatske kao tri zaštićena područja koji kreiraju novi turistički sadržaj za turiste s naglaskom na endemske vrste biljaka riba i rijetkih i ugroženih ptica. Izradom mobilne aplikacije ePATH kroz inovativniji i moderniji način pokušavamo privući razne vrste turista, gdje posebno ciljamo na turiste voli vole aktivniji tip odmora. U svakom slučaju riječ je o projektu koji je iznjedrio jedinstvenu uslugu s naglaskom na zaštitu prirode ekologiju i endemske vrste kao novi sadržaj za privlačenje turista, izjavila je Dijana Bošnjak, projekt menadžer projekta Endemic Pathway prigodom zadnjeg dana kampova kad su se organizatorima i gostima pridružili i predstavnici medija.
MD/foto Grad Makarska