Iako je u gradu tijekom tjedna boravilo par stotina gostiju dnevno, kojima treba pribrojiti i one na području Makarskog primorja, još uvijek u Makarskoj nije osigurana mogućnost za uzimanje i obradu brzih antigenskih testova. Stoga su svi turisti bili primorani ići u Split, budući trenutno jedino postoji mogućnost za PCR testove.

Hloverka Novak Srzić tvrdi kako Grad, u dogovoru sa Splitsko-dalmatinskom županijom i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo, radi na tome da osigura punkt za uzimanje i obradu brzih antigenskih testova, no više o tome nije nam znala reći uputivši nas na one koji su preuzeli organizaciju pri Gradu.

Tragom te informacije zvali smo gradonačelnika Juru Brkana, dr.Damira Mendeša i dr.Marka Ožića Bebeka, no nismo ih dobili na telefon, premda za Bebeka, koji se iz nejasnog razloga odlučio za silenzio stampa posljednja dva mjeseca, nije neko iznenađenje.

Informaciju o konkretnim potezima dobili smo tek od dr.Željke Karin, ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-makarske županije.

Da, antigenski testovi stižu u Makarskoj i na tome će se raditi već od ponedjeljka, da bi od srijede uzimanje uzoraka i obrada napokon bili i dostupni.

– Punkt za uzimanje brzih antigenskih testova bit će u sklopu našeg zavoda, i rezultati testa bit će gotovi u roku od maksimalnih 15 minuta. Cijena testa neće biti 200 kuna nego ćemo ju sniziti na 150 kuna, i to i za one na hrvatskom jeziku i za one na engleskom. Također uvodimo veću dostupnost tijekom dana i mogućnost online naručivanja, a ako u Makarskoj bude potrebe za još jedan punkt zbog velikog broja gostiju, i to se može organizirati. U tom bi slučaju to radili djelatnici Doma zdravlja, rekla nam je Karin dodajući kako će također dostupan biti i mobilni tim za uzimanje uzoraka, a na zahtjev hotelskih kuća.

Po svemu rečenom, ispada da ljudi ima i da bi od sredine svibnja to napokon trebalo bolje funkcionirati.

Ivona Ćirak /foto M.D.