Europski putnici imaju pozitivan stav prema putovanjima, ali i zabrinutost zbog rasta novooboljelih od Covida19 u Europi kao i ograničenja zbog karantena što je rezultiralo do trenutne odgode novih putovanja za 2021. To je kratki resume najnovijeg izvješća „“Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel: Wave 2” ” koju je objavila Europska komisija za putovanja (ETC) – piše HR Turizam.

Ovo je drugo od šest mjesečnih izvještaja kojima se procjenjuju kratkoročne namjere Europljana s deset velikih tržišta izvora kako bi se bolje razumjelo i odgovorilo na utjecaj COVID-19. Ovo izvješće također pruža informacije o preferencijama putovanja ljudi, uključujući vrste odredišta i iskustva, razdoblja odmora i tjeskobe povezane s putovanjem u sljedećim mjesecima.

Većina ispitanika namjerava putovati u sljedećih šest mjeseci, najviše unutar granica Europe

Oglas

Slično rezultatima 1. izvještaja, većina ispitanika (54%) navodi da namjerava putovati u sljedećih šest mjeseci.

Putovanje unutar Europe najbolji je izbor s istim postotkom ispitanika (39%) koji planiraju putovati u zemlji i u druge europske lokacije. Bez obzira na to, istraživanje naglašava pad od 18% u navedenoj sklonosti putovanjima prije kraja 2020. godine i neznatno povećanje neizvjesnosti oko točnog vremena (+ 6%) i određenog odredišta (+ 8%) u usporedbi s podacima prikupljenim za prethodni val.

Slobodno vrijeme primarna je svrha gotovo 65% ispitanih Europljana s kratkoročnim planovima putovanja, dok bi posjećivanje prijatelja i rodbine bilo primarna svrha još 20%.

Unatoč učinku COVID-19 na urbana odredišta, među 21% ispitanika prevladavaju city break putovanja kao najpovoljnija vrsta slobodnog putovanja. Istodobno, sa zimom na putu, čini se da je naglo porast udjela ispitanika koji se odlučuju za skijanje i snowboarding, za 39%.

S ponovnim porastom slučajeva COVID-19, zdravlje i sigurnost primarno je fokus u svim planovima putovanja Europljana.

Prema 20% ispitanika, zrakoplovna putovanja i dalje se smatraju najmanje sigurnim dijelom putovanja. Fleksibilna politika otkazivanja putovanja sada je glavni pokretač odlučivanja o putovanjima među Europljanima, dok mogućnost djelotvornog cjepiva ili liječenja za COVID-19 pomno prati 10%.

Rezultati otkrivaju da su glavne briga za one koji namjeravaju kratkoročno putovati i dalje primarno mjere karantene tijekom putovanja (15%). Međutim, mogućnost da se razbole na odredištu i sve veći broj slučajeva COVID-19, oba oko 13%, sada postaju sve veće u glavama ljudi. Neizvjesnost oko točnog vremena putovanja također je glavni problem, otprilike 35% Europljana ne zna kada će sljedeći putovati.

„Posljednji brojevi jasno pokazuju da želja Europljana za putovanjima ostaje snažna usred ponovnog postavljanja blokada i ograničenja putovanja širom Europe. Vlade EU moraju poduzeti korak naprijed i zajedno sa zdravstvenim vlastima pronaći kompromis o praktičnim rješenjima o načinu primjene potrebnih protokola i sigurnog pokretanja putničkih operacija” izjavio je izvršni direktor ETC-a Eduardo Santander.

Izvještaj ETC-a anketirao je gotovo 6000 ispitanika iz Njemačke, UK, Francuske, Nizozemske, Italije, Belgije, Švicarske, Španjolske, Poljske i Austrije.

M.D. / foto: Pixabay