Renault Clio trenutno se nalazi na vrhu EURO NCAP testiranja sigurnosti automobila za 2019. godinu ispred Audijevog A1 i nove Ford Pume. Ovaj trojac jedini je koji je osvojio pet zvjezdica u svojoj kategoriji.

Euro NCAP provodi niz testova sudara na svakom testiranom modelu: test frontalnog sudara kada automobil udara o čvrstu prepreku, test ofsetnog frontalnog sudara, 40% širine automobila pogađa deformabilnu barijeru, takozvani ‘pole test’ gdje se testirani automobil udara bočno u kruti stup, te test bočnog sudara – pokretna deformabilna pregrada udara u vozačeva vrata. Uz to provodi se i niz testova sigurnosti pješaka.

Oglas

Aktivna sigurnost dodatno se boduje i testira se na temelju opreme automobila: autonomni sustavi kočenja u nuždi, tehnologija za podršku praćenja kolničke trake, napredne tehnologije tempomata i automatskog držanja razmaka između vozila, te podsjetnici za korištenje sigurnosnih pojaseva.

Putnički prostor Clia ostao je vrlo stabilan u testu frontalnog sudara. Očitavanja na test-lutkama pokazala su dobru zaštitu koljena i bedara oba putnika na prednjem sjedalu. U testu udara bočne prepreke automobil je postigao maksimalne bodove, a za zaštitu djece također je osvojio maksimalni broj bodova.

Što se tiče sigurnosti pješaka Cliov odbojnik je pružio dobru zaštitu nogama pješaka i ostvario je maksimalne bodove. Zaštita pružena prednjim rubom poklopca motora bila je pretežno dobra, no u većini područja koja bi vjerojatno pogodila djetetovu glavu, zaštita je bila loša ili na granici zadovoljavajućeg.

Kako bi upotpunili dojam, pogledajte službeni EuroNCAP video testiranja novog Clia.

Duje Antonini / Foto: Screenshot EuroNCAP