Europska agencija za lijekove (EMA) preporučila je odobravanje Pfizerovog cjepiva za djecu od 5 do 11 godina. To cjepivo već je odobreno za odrasle i djecu stariju od 12 godina, piše Telegram
“Za djecu od 5 do 11 godina doza cjepiva će biti manja nego ona koja se daje starijima od 12 godina (10 mikrograma u odnosu na 30 mikrograma)”, priopćili su iz EMA-e naglasivši da će se i za tu dobnu skupinu cjepivo davati u dvije doze u razmaku od tri tjedna.
Iz EMA-e su naglasili da istraživanje provedeno među djecom od 5 do 11 godina pokazuje da manja doza kod njih dovodi do imunosnog odgovora usporedivog s većom dozom kod osoba od 16 do 25 godina. Do tog zaključka su došli mjerenjem razine antitijela. Ista studija, u kojoj je sudjelovalo gotovo 2000 djece iz te dobno skupine, pokazuje učinkovitost cjepiva od 90,7 posto.
Europska agencija navodi da su najčešće nuspojave od cjepiva kod te dobne skupine jednaka onima za starije od 12 godina – bol na mjestu injekcije, umor, glavobolja, crvenilo i oticanje na mjestu uboda, bol u mišićima i osjećaj hladnoće.

EMA je naglasila da su te nuspojave uglavnom blage ili srednje i da se djeca oporave nekoliko dana nakon cijepljenja. Europska agencija je naglasila da koristi cjepiva nadilaze rizike, ali napominju da će i nadalje pratiti korištenje cjepiva te da će proučavati sva nova istraživanja.

Preporuku EMA-e sada mora potvrditi Europska komisija prije nego što zemlje članice EU-a mogu početi cijepiti djecu od 5 do 11 godina. Pfizerovim cjepivom djecu od 5 do 11 godina već su počeli cijepiti u SAD-u.
M.D./foto M.D.

Oglas