U proteklih desetak dana mogli ste u Makarskoj i okolici više puta naletjeti na grupu biciklista, što samo po sebi ne bi bilo nimalo neobično da se zapravo nije radilo o članovima slovenskog Adria Mobil Cycling tima, odnosno jedne  od najboljih biciklističkih momčadi u Europi koja je za dvotjedne pripreme izabrala upravo naš kraj. Članove slovenskog tima posjetili smo jučer uoči početka treninga i porazgovarali, te ostali i pomalo iznenađeni, njihovim dojmovima o uvjetima u Makarskoj. Jon Božić je kao biciklist već vozio u našem gradu, ostvario je i rekord staze Uspona na Biokovo u svibnju prošle godine. Sada je u drugačijoj ulozi, postao je djelatnik kluba i on je zapravo najzaslužniji što se Adria Mobil Cycling odlučio na dolazak u Podbiokovlje.

– Kada sam prvi put vozio ovdje kao biciklist jako mi se svidjelo. Sada kad sam na drugoj poziciji u klubu odlučio sam predložiti dečkima da brzinske pripreme odradimo u Makarskoj i mislim da je ispalo pun pogodak. Vrijeme je jako lijepo, ima mnogo brda i staza što je najbitnije za nas bicikliste i stvarno imamo sve što nam treba – kazao je Jon Božić koji je dodao da će naš kraj sasvim sigurno i dalje ostati mjesto za pripreme slovenske ekipe. – Dolazimo ponovo sto posto, vjerujem da već sada možemo razmišljati da ovaj dio priprema svake godine tradicionalno obavljamo u vašem kraju – govori Božić. Zatekli smo i sportskog direktora kluba Branka Filipa. –  Jon nam je preporučio Makarsku za brzinske pripreme kako je već bio tu, rekli smo da idemo pogledati i ostali smo oduševljeni.  Ceste, brda, gostoprimstvo, ljudi, sve je izvanredno za bicikliste i možete nas očekivati ponovo u vašem gradu.  – govori nam sportski direktor  Adria Mobil Cycling tima.

Razvoj cikloturizma u našem kraju upravo je jedan od segmenata turističke ponude o kojima se mnogo govori u proteklim godinama. Između ostalog, u lipnju prošle godine suradnja turističkih zajednica s područja obje strane Biokova urodila je zajedničkim potpisivanjem Ugovora o razvoju cikloturističke destinacije Makarske rivijere, Biokova i Zabiokovlja. U pitanju je projekt koji bi u iduće tri godine trebao donijeti sustavno osmišljenu ponudu ljubiteljima biciklizma. Kako nam kaže Neno Židić iz našeg BK Makarska, važnost dolaska ovakve ekipe na prepreme u Makarsku je i u tome što aktivnosti europskih top momčadi sustavno prati i veliki broj rekreativnih biciklista širom kontinenta. -Velika je stvar kada na pripreme dođe jedna od najboljih momčadi Europe. Nije u pitanju tek velika promocija za ovaj sportski dio biciklizma nego prije svega za sam cikloturizam u našem kraju, jer se pripreme ovakvih momčade prate u smislu da veliki broj rekreativaca često prati mjesta gdje se pripremaju elitni timovi. S obzirom da cikloturizam još nije dovoljno promoviran za nas, u pitanju je velika reklama – kazat će Židić.

O.Franić/ D.Antonini

Oglas