Najstarije stablo ginko bilobe u Hrvatskoj jedan je od finalista za titulu Europskog stabla godine 2020. godine – piše CroatiaWeek.

Šesnaest stabala iz cijele Europe odabrani su kao ovogodišnji finalisti naslova. Stablo ginka koje se nalazi u Daruvaru najstarije je i najveće od te vrste u Hrvatskoj i jedno od najstarijih u Europi – procjenjena starost je preko 240 godina – zaštićeni je hortikulturalni spomenik.

Oglas

Europsko drvo godine je godišnji natječaj koji se održava za pronalazak ‘najljepšeg stabla’ u Europi s najzanimljivijom pričom, a održava ga Udruga za ekološko partnerstvo (EPA) koju podržava Europska komisija.

Svoj glas možete dati ovdje.

Ja sam Ginko iz Daruvara. Već stoljećima rastem s gradom pokraj dvorca. Izazivam ljude da rašire ruke, obgrle širinu mog debla. Pružam ruke djeci za igru i pohod na vrh. Dobio san rajsko ime Adam. Svaki dan ispisujem nove stranice priče u interakciji čovjeka i prirode. Otkriti ću vam jednu tajnu. Nisam sam. Pokraj mene je Eva. Zajedno u Daruvaru stoljećima slavimo ljubav i život. Eva iz svoje sjene uporno prepušta meni laskave komplimente muškoj zadivljujućoj ljepoti. Grli vas Ginko.

D.A. / Foto: JU-Priroda-BBŽ