Hrvatska je ostala u narančastoj zoni ispod 200 zaraženih kroz 14 dana, vijest je koja je prije dva dana donijela stanovito olakšanje. U zelenoj zoni je, inače, po izračunu Europskog centra za kontrolu zaraznih bolesti, svega pet županija, od čega čak četiri kontinentalne. Ostale su u narančastoj, a Splitsko-dalmatinska od 19.kolovoza je pocrvenila.

Kakva je pak situacija odnosno incidencija po gradovima i mjestima, detaljno je za Dalmatinski portal analizirao splitski epidemiolog Mladen Smoljanović. Na vrhu ljestvice u našoj županiji svakako je Hvar sa stopom od  347 novozaraženih u 14 dana na 100 tisuća stanovnika, a slijede Supetar i Milna. Najbolje je stanje na Šolti, Sutivanu i Sućurju te ostalim mjestima na Braču gdje stopa iznosi – nula.

Ono što je nas zanimalo jest situacija na Makarskoj rivijeri. Podgora, Tučepi i Gradac su u zelenoj boji po stopi incidencije, koja u ovim slučajevima iznosi ispod 70. Brela sa stopom 180,29 su narančasta, a Baška Voda i Makarska su u crvenoj zoni jer imaju stopu 223,46, odnosno 288,04.

Oglas

Izračun je rađen od 6.do 19.kolovoza, u kojem periodu je u Makarskoj značajnije porastao broj novozaraženih u odnosu na srpanj i sami početak kolovoza kada je bila potpuno zelena. Naime, koncem srpnja i početkom kolovoza brojke su se vrtjele oko jedan, ili nula zaraženih, da bi potom naglo skočilo na sedam, osam i više inficiranih dnevno.

Ivona Ćirak /foto M.D.