Od 2500 privatnih iznajmljivača za cijepljenje se odazvalo svega 100-tinjak. Naime, Ministarstvo turizma prošlog je petka, 30.travnja, poslalo poziv uredima turističkih zajednica da obavijeste iznajmljivače koji su uvedeni kao prioritetna skupina, te su iz ureda slali mailove, odnosno pozivali telefonom. Rok za prijavu je bio danas.

Kako doznajemo, dio iznajmljivača, osobito starijih, već se cijepio, dok su mnogi već preboljeli koronu. Međutim, postoji i dio mlađih iznajmljivača koji bi se rado cijepili, no nisu nositelji rješenja o kategorizaciji i to ih isključuje s liste!

Dok s jedne strane imamo manjak interesa koji se vidi po tome da se javilo niti 5 posto, s druge se strane ne mogu prijaviti turistički radnici na kojima nije rješenje. Da nonsens bude veći, u dosta domaćinstava je situacija takva da nositelj uopće nema direktni kontakt s gostima, nego je nositelj po inerciji kao vlasnik nekretnine.

Oglas

Slična je situacija i na zapadnom polu Makarske rivijere. U Brelima se prijavilo svega 35 mještana od ukupno 570 registriranih iznajmljivača. Bili su obaviješteni putem maila, društvenih mreža i plakata. Riječ je o svega 6 posto. Nekolicina onih koji nisu nositelji se javila, međutim, iz Ministarstva turizma je stigao odrješit odgovor da mogu samo vlasnici kategorizacije.

– Pisao sam i Ministarstvu i HTZ-u, upozoravajući ih na činjenicu da se iznajmljivače tretira kao građane drugog reda, budući su po meni trebali biti izjednačeni s hotelskim, kao i svima ostalima, od trgovaca, lučkih radnika pa do ugostitelja. Također sam tražio da se u akciju cijepljenja uključi barem još jedan član uže obitelji ili domaćinstva, ali opet mi je odgovoreno da mogu samo nositelji. Također, smiju se cijepiti samo nositelji rješenja koji su hrvatski državljani, što je još jedno nepotrebno isključivanje, kazao nam je Ante Jurišić, direktor TZ-a Baška Voda.

Kod njih je ukupno 1100 iznajmljivača, a prijavilo se svega 40-ak, što čini niti 4 posto. S druge strane, ima 20-ak zainteresiranih. No oni, kako smo već naveli, ne mogu.

Hrvatska je uistinu zemlja najkreativnija kad se radi o – administraciji.

Ivona Ćirak /foto M.D.