Zagrebačko kino Tuškanac prvo je u Hrvatskoj pripremilo online retrospektivu filmova, koju će u petak, 17. travnja otvoriti remek-djelo “Paris, Texas” jednog od najvećih svjetskih filmskih redatelja Wimu Wendersa.

Film će biti raspoloživ putem linka i promo koda  na web stranici kina Tuškanac te dostupan za besplatno gledanje 24 sata, najavili su z kina Tuškanac.

Kako su objasnili, u sklopu te “premijerne i iscrpne” online retrospektive  tijekom idućih mjesec dana svaki drugi dan će na web stranici kina Tuškanac u 20 sati biti postavljen link na novi redateljev film, koji će uz naknadu od oko 20 kuna po filmu biti dostupan za gledanje 24 sata.

Oglas

“Riječ je tek o testnoj, probnoj fazi usluge, stoga za sada, kao i drugi kolege kinoprikazivači, kino za podršku koristi platformu Vimeo”, dodaju.

Svi filmovi imaju hrvatske podnaslove, a svaki film online retrospektive bit će najavljen na društvenim mrežama i web stranici kina.

Detaljne informacije o programu te upute o korištenju Vimeo servisa, kartičnom plaćanju, preuzimanju besplatnog promo koda i drugog dostupne su na web stranici kina Tuškanac.

Kako se podsjeća u najavi retrospektive, to je kino jedino u Hrvatskoj posvećeno prikazivanju isključivo kinotečnih sadržaja iz povijesti svjetske filmske baštine i suvremenog nerepertoarnog filma, onog filma koji ne nalazi distributera na domaćem tržištu, kao i hrvatskog baštinskog filma, te je kao takvo profilirano kao matična ustanova u širenju i razvijanju filmske kulture i jedno od nezaobilaznih filmofilskih okupljališta i kulturnih središta grada.

“Kino Tuškanac specifično je i svojom prikazivačkom politikom, jer za razliku od većine drugih kolega kinoprikazivača, čiji se redovni repertoar uglavnom temelji na višestrukom prikazivanju filmova koji su u domaćoj distribuciji i za koje se ne plaćaju prava, ono za svaki film samostalno osigurava prikazivačka prava, prevodi filmove, izrađuje podnaslove i dobavlja kopije, te stoga svaki film prikazuje svega jednom”, dodaje se.

Slijedom toga svaki tjedan zagrebačkoj publici donosi nov kinotečni program, a sada, u razdoblju izolacije, unatoč brojnim organizacijskim i financijskim izazovima,  nude filmofilski online sadržaj.

Među njima je i Wendersova retrospektiva koju će otvoriti redateljev najpoznatije ostvarenje, “Paris, Texas” iz 1984. godine, nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu.

Autentični primjer filma ceste, koji mnogi pamte po sjajnim glumačkim izvedbama Harryja Deana Stantona i Natassje Kinski te soundtracku Rya Coodera, priča je o Travisu, koji se četiri godine nakon što je nestao pojavljuje u pustinji na meksičkoj granici, umoran od života i djelomično bez pamćenja.

Po njega dolazi njegov brat Walt, kod kojeg živi Travisov sedmogodišnji sin Hunter, koji mu je sada potpuni stranac. S vremenom se zbližavaju i kreću u potragu za Jane, Hunterovom majkom, Travisovom bivšom ženom, kako bi je vratili kući.

Hina / Foto: Screenshoot