Okupljanjem kod Spomenika hrvatskom branitelju jutros je svečano obilježena 30.obljetnica osnivanja 1.dobrovoljačke bojne Zbora narodne garde u našem gradu. U spomen na dan osnivanja bojne i u počast hrvatskim braniteljima cvijeće i svijeće su položili predstavnici Udruge 156.brigade HV-a i drugih udruga proizišlih iz Domovinskog rata kao i gradonačelnik Makarske Zoran Paunović.

U svom je govoru Stipe Kotarac, predsjednik Udruge 156. brigade, podsjetio na vrijeme formiranja ZNG-a na području Makarske. Tada su s područja rivijere okupljene četiri satnije dragovoljaca, od čega dvije iz Makarske, a koje su na svoj ratni put krenule preko Kijeva i Vrlike, Peruče, pa preko Ploča do Slanog, Čepikuća…
– Moramo biti ponosni. Svi dragovoljci su tada ostavili obitelji, žene i djecu, ne znajući hoće li se vratiti – naglasio je Kotarac.

Podgoranin Stipe Vela, pjesnik i sudionik tadašnjih vremena, pročitao je svoje stihove iz “Stražarskog mjesta br.2” kao uspomenu na dane na ratištu Dubrovačkog primorja, a nakon službenog dijela uzvanici su se okupili na kraćem druženju u pivnici Pivac.
M.D. / foto MD