Program manifestacije Noć muzeja i ove je godine privukao brojne ljubitelje kulture u makarske kulturne ustanove koje su za ovu priliku otvorile vrata do kasnih večernjih sati. Gradska galerija Antuna Gojaka ugostila je tako veliku izložbu posvećenu arhitekturi Ante Rožića i njegovoj ostavštini na Makarskom primorju, kao i svake godine svoja vrata otvorio je Gradski muzej Makarska a osim u samom gradu, programu su se pridružili u zaseoku Puharići, gdje je Udruga Porići 1680.otvorila vrata spomen doma Marin Puharić.

Nakon popodnevne radionice za djecu, u 20 sati u prostoru Galerije Gojak upriličeno je svečano otvaranje retrospektivne izložbe Ante Rožić i Makarsko primorje, koja je na jednom mjestu obuhvatila 17 biranih djela cijenjenog arhitekta koji je svojim radom, kako je kazao ravnatelj Galerije Josip Karamatić, oplemenio Makarsku. – Trebao bi i veći galerijski prostor da se pokaže što je sve Rožić napravio za svog djelovanja u Makarskoj. Ova će izložba vjerojatno svakom od nas postaviti pitanje što je ostalo od svega toga danas, te kako se prema tome odnosimo mi kao pojedinci ali i kao društvena zajednica – kazao je između ostalog Karamatić.

Izložba je realizirana u suradnji s Udrugom Kačić, a okupljenima u galeriji Gojak obratile su se mlade arhitektice Petra Radić i Petra Jerković. – Namjera nam je bila na jednom mjestu objediniti Rožićeve najznačajnije realizacije i predstavljamo 17 projekata koje smo birali u suradnji sa samim autorom. U pitanju je arhitekt čiji opus nadilazi prosjek i koji se vrlo vješto snalazio u svim zadacima i na svim lokacijama, poštujući prije svega ono što je zatekao tamo – kazale su predstavnice Udruge Kačić, a izložbu je službeno otvorio dogradonačelnik Dražen Nemčić. Kao i u slučaju prošlogodišnje izložbe Udruge Kačić u ovom prostoru, i ovaj put se mogao osjetiti jedan moderniji pristup – primjerice uz druženje i domjenak u hodniku galerije smjestio se i DJ pult s kojeg je glazbu puštao DJ Luka Jakir.

Osim u Gradskoj galeriji Antuna Gojaka, Noć muzeja obilježena je i u prostoru Gradskog muzeja, čija su vrata bila otvorena posjetiteljima do kasnih sati, a kao i svake godina ovo je bila sjajna prilika za građane da obogate svoje kućne biblioteke muzejskim tiskovinama. U proteklim je godinama makarski muzej objavio više vrlo zanimljivih izdanja, a sva su bila dostupna uz poprilične popuste. Naravno, mnogima je to bila i prilika da, uz razgledanje muzejskog postava, doznaju i brojne zanimljive detalje iz gradske povijesti od ravnatelja Marinka Tomasovića te osoblja muzeja.
Zabavno je bilo i iznad grada, odnosno u zaseoku Puharići čiju kulturno-povijesnu baštinu promovira Udruga Porići 1680. Uz druženje i dobru atmosferu ove se godine, kažu nam iz Puharića, obilježili 340 godina od krštenja Mare Puharić u Franjevačkom samostanu Makarska, 85 godina bućališta u Puharićima ali i 15 godina natjecanja za izbor najbolje torte makarane.
O.Franić / foto D.Antonini, udruga Porići 1680