Šesti IKKER (Interregionalni kup kuhara europskih regija) u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija otvoren je u utorak (18. veljače) u makarskom aparthotelu Miramare. Riječ je o dvodnevnom natjecanju desetoro natjecatelja iz Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i Rumunjske, pobjednika kulinarskih natjecanja u svojim državama, koji su stigli u Makarsku izboriti se za titulu najboljeg kuhara regije 2020. godine. Natjecatelji su prvo okušali se na Grand Prixu za odnose s javnošću. Naime, pred medijskim žirijem (Irena Dragičević – portal Doktore, hitno!, Mreža TV, Jere Gruić – video produkcija Only Food and Horses, Mak Jovanović – 24 sata i portal Gastrobajter te Darko Stipaničević s portala Skitopisi) predstavili su sebe, svoj rad, objekte u kojima rade, životne i kulinarske priče, pa i kako se izboriti sa zahtjevnim gostom ili konkurencijom. Ocjenjivali su se sadržaj, elokvencija, govor tijela i štošta drugo danas neodvojivo od današnjih chefova. Zatim su natjecatelji pred međunarodnim stručnim žirijem pokazali svoje vještine tranširanje janjećeg mesa, što je ujedno i jedina ovakva kategorija na kulinarskim natjecanjima.

“Često današnji kuhari kad se nađu pred ovako zahtjevnim zadatkom, ne znaju što učiniti. Ovakve mesarske vještine potiču kuhare da što bolje iskoriste sve dijelove mesa, pojeftinjuje kuhinju, potiču ih da naprave neki dobar umak od toga, paštetu, želatinu, predjelo… Nitko, nigdje na svijetu na natjecanjima ovo ne radi. Ovi janjci koji su tranširani, odnosno kod kojih se odvajao but od kosti, još su jutros bili živi. Doneseni su ovdje najsvježiji što se moglo, dolaze s područja Biokovlja. Sutra kuhari nastavljaju kuhati, već su pripremili komade za recepte koje će kuhati. Prošle godine smo imali filetiranje ribe, pa rezanje u male komade za carpaccio. Kolege iz žirija su rekle da prvi put sude ovako nešto, do sada nisu imali prilike”, kazao je Željko Neven Bramec, predsjednik ŠKMER-a.

Stručni žiri predvodi Stevo Karapandža, koji je u Makarsku doputovao prije natjecanja u Albaniji i Turskoj. Uz njega sude Hamid Hadžić, jedan od vodećih chefova Bosne i Hercegovine, Goran Staničić, chef iz Brela, Marija Lulić, dugogodišnja šefica kuhinje splitskog Hotela Park, Vuko Mitrović, predsjednik Udruženja kuvara Crne Gore i Nikša Ivičević Bukara iz Drvenika te Antun Nišević, osnivači ŠKMER-a.

Oglas

“Ovo je natjecanje itekako korisno za razvoj naše struke. Ljudi nam kronično nedostaje. Posebice na mom području Opatije i Rijeke gdje se otvara veliki Hilton i drugi hoteli, gdje će trebati najmanje 400 namještenika. Od toga od 30 do 40 kuhara. Nadam se da će se poslodavci snaći. Rijeka je

Europska prijestolnica kulture koju prate mnoga gastro – događanja. Nadam se da će i to potaknuti mlade ljude da se opredijele za ovo naše zanimanje”, rekao je Karapandža još jednom ističući potrebu organiziranja ovakvih događanja u svrhu popularizacije kuharske struke.

U srijedu će se natjecatelji okušati u kuharskim boxevima pripremaju slijedove jela, a uz natjecanje ŠKMER-ovi partneri upriličit će i prezentacije svojih proizvoda.

SRIJEDA, 19. 2. 2020., program

Natjecanje kuhara u boxu – IKKER GRAND PRIX
09:00 – 11:00 NATJECANJE, GRUPA 1
12:00 – 14:00 NATJECANJE, GRUPA 2
15:00 – 17:00 NATJECANJE, GRUPA 3

Detalji natjecanja:
Kuhari imaju 120 minuta za natjecanje u boxu, a pripremaju meni od 3 slijeda : juhu, toplo predjelo i glavno jelo. Osim zadanih namirnica, natjecatelji mogu donijeti i do pet namirnica po svoj želji i začine. Priznaju se ranije napravljeni umaci i temeljci.

11:00 – 14:00 Mediterranean Culinary Arts radionica za ugostitelje, pokrovitelj Centaurus

20:00 Večera – Svečano proglašenje pobjednika