Naš izvrsni fotograf Dario Odak javio se danas serijom fotografija iz Kutereva, mjesta nedaleko od Otočca a poznatog po dugogodišnjem utočištu za mlade medvjede.

Smješteno u uskoj velebitskoj uvali,utočište pruža sklonište za medvjeđe siročiće, odnosno zaštititu medvjeđeg staništa te služi za promicanje održivog življenja i tradicije lokalne planinske zajednice. Sastavni dio programa je edukacija posjetitelja odnosno njihovo zbližavanje s divljinom i medvjeđom karizmom.

Kako navode iz TZ Ličko senjske županije, 2005. godine uspostavljena je i Volonterska postaja s ciljem potpore projektu i razvoju lokalne zajednice. U posljednjih nekoliko godina Utočište Kuterevo ugostilo je u prosjeku 15 volonterskih grupa, više od 50 individualnih volontera te više od 20 tisuća posjetitelja.

Oglas

Moguće ga je posjetiti tijekom proljeća, ljeta i jeseni, a kako su medvjedi zimi u fazi mirovanja izbjegava ih se uznemiravati, te su posjete iznimne ukoliko su zaista neophodne.
Tijekom proljeća i jeseni, posjetitelji se, po dolasku trebaju javiti u Volonterskoj postaji, kako bi ih netko od dugoročnih volontera dočekao, uputio, proveo i informirao. U ljetnjem periodu, lokalne peljarke će dočekati i informirati posjetitelje- piše TZ Ličko senjske županije.

-Preporučujemo posjete tijekom ranog prijepodneva ili kasnog popodneva, posebno tijekom ljetnjih dana. Utočište nikada nije zatvoreno, te se može posjetiti od jutra do mraka, a najbolje nakon 9 sati ujutro, pa do 8 sati navečer – navodi TZ.

MD/ fotografije: Dario Odak