Uz poštivanje svih epidemioloških mjera, u petak je u Sridi Sela, na Moči, svečano otvoreno šesnaesto izdanje manifestacije ‘ka Kultura u Tučepskin zaseocima’.
Prizor gledališta popunjenog do posljednjeg mjesta u nadrealno lijepom ambijentu zaselka podno Biokova čak je i one najskeptičnije na tren moglo ‘prevariti’ kako nam je stari, normalni, život tu nadohvat ruke. A nadohvat ruke, čak i bliže, bio je na Moči i neodoljivi naramak kulture i šarma koji se teško može negdje drugdje sresti.

Uz intoniranje hrvatske himne jedinstvenog profesora Tonća Puharića na trubi te podizanje festivalske zastave koju je začudnim ponosom podignuo 9-godišnji Luka Polić, službeno je, uz „standing“ pljesak gledatelja,otvoren 16. kKuTz. Sama „procedura“ otvaranja je bila začinjena s tradicionalnim „kKuTz“ dodatcima kao što su „provokativna“ prisega gledatelja i kao što je „nevidljivi“ vatromet.

U svojoj prvoj, od ukupno četiri, večeri „kKuTz“ je ponudio dva događaja. O mirisima knjige Vice Bušelića ‘S kolina na kolino s dva zrna soli’, razgovarali su umjetnički ravnatelj „kKuTz-a“ Ivica Mijačika i autor. Naglasiti je zanimljiv nazivnik razgovora koji je otišao do bitnog uporišta knjige, a to je nostalgija. Ona je mjesto koje je ovdje sigurno utočišta čistote sjećanja i strasti izvorišta. Onda nam je na scenu stigla predstava „Voliš li me?“, redatelja Janeza Vajevca, a u zajedničkoj produkciji „Zagrebačkog glumačkog ateljea“ i „Studija Teatra Exit“.

Gledateljima je, vrlo promišljeno i dozirano, predstavljena životna linija jednog odnosa muškarca i žene, sa svim usponima, padovima i zamkama bračnog suživota. A glumci? Vesna Tominac Matačić je očarala načinom prinošenja svojih unutrašnjih muka, uvjerljivom mimikom i sugestivnom gestom. Žiga Čamernik je bio višestruko dojmljiv i dopadljiv. Svog „Slovenca“ je igrao nadahnuto, slojevito razigravajući opće razumijevanje svoje sudbine. Svoje zadovoljstvo gledatelji su iskazivali na način da su svaku promjenu scene nagrađivali pljeskom. Za glumačko zadovoljstvo, za zadovoljstvo svih, za zadovoljstvo večeri, jedno uvećano Hvala!

Oglas

Po dobrom starom običaju, nakon predstave svi su se posjetitelji mogli počastiti „Tučepskin bronzinon“ . Ovog puta je to bio „Biokovski rižoto na tučepski način“ kuhara Stiše Arambašića iz kuhinje hotela „Neptun“ . Ugodnije blagovanje, svojom svirkom, je začinila „kKuTz“ klapa. Otvorene konobe, neumorni domaćini i trezvena opuštenost, a oko svega „ka Kultura“ sa svojim ozbiljnim navikama kulture.
M.D. / foto MD